Radiation leakage and quality control tests of radiological diagnostic facility of hospitals in Erbil / Iraq
Irak/Erbi̇l'deki̇ hastanelerde radyoloji̇k tanilarda radyasyon kaçaklari ve kali̇te kontrol testleri̇
  1. Tez No: 398913
  2. Yazar: DLER ALADDİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VURAL EMİR KAFADAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Radyasyon sızıntısı, kalite kontrol, X-ışını, Radiation leakage, Quality control, X-Ray
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
X-ışını ve Bilgisayarlı Tomografi (BT) cihazlarının Erbil'deki hastanelerde yaygın olarak kullanımı ve acil durumlardaki teşhisler için halkın taleplerinin artması; bu teşhisleri yapan kişilerin kalite kontrol testlerinin yetersizliğine bağlı olarak fazla doza maruz kalmalarına sebep olmaktadır. Ayrıca, Erbil'deki konvensiyonel X-ışını ve BT cihazlarının radyasyon sızıntısı ve kalite kontrol testlerinin yeterince yapılmaması araştırmacıları bu konunun çalışılmasına yönlendirmiştir. Bu çalışmanın amacı Irak, Erbil'deki farklı bölgelerdeki hastanelerde X-ışını ve BT cihazları ile radyolojik teşhis yapılan hastanelerde radyasyon sızıntılarını belirlemektir. Bu çalışmada radyasyon sızıntı ölçümleri SOEKS 01M model Geiger-Müller sayacı ile yapılmıştir. 10 ayrı hastanede yapılan ölçüm sonuçlarına göre hastanelerin %64 'ünde düşük seviyede, %26'sı orta seviyede sızıntı tespit edilirken; %10 'nun ise iyi durumda olduğu belirlenmiştir. X-ışını cihazları için yıllık en yüksek ve en düşük değerler sırasıyla (18.13±9.72 mSv/yıl) ve (0.79±0.25 mSv/yıl), BT cihazları için ise yıllık (17.06±8.40 mSv/yıl) ve (1.01±0.19 mSv/yıl), olarak ölçülmüştür. Bazı bölgelerde ölçülen değerler oldukça yüksek olup, bu yerlerde radyasyondan korunma için gerekli önlemlerin alınması, yüksek dozlar için gerekli optimizayon faaliyetleri gerçekleştirilerek, değerlerin düşük seviyelere indirilmeleri gerekmektedir
Özet (Çeviri)
The expanded uses of X-ray and CT devices in Erbil hospitals and increasing public demand for such diagnoses within reason of frequent urgent needs, that lead to exposure of workers to additional doses during carrying out these diagnoses and due to the lack of Quality Control (QC) tests in those hospitals. Likewise, conventional X-ray and Computed Tomography (CT) equipment in Erbil not subjected to the detailed tests of radiation leakage and QC, the reason that urged the researcher to conduct this study. The study aimed to the assessment of Radiation Leakage in different location available and the QC tests of radiological diagnostic including X-ray and CT facilities of hospitals in Erbil / Iraq. In this study we used SOEKS 01M model Geiger-Müller radiation dosimeter to measure ionizing Radiation Leakage. The result shows that QC in X-ray facilities for the ten hospitals was 64% in Low level, 26% in moderate level and 10% in good condition. The highest and lowest amount of annual dose equivalent rates measured in radiological facilities were (18.13±9.72 mSv/yr) and (0.79±0.25 mSv/yr), respectively. Likewise, the amount measured regarding to the CT facilities were (17.06±8.40 mSv/yr) and (1.01±0.19 mSv/yr), respectively. Indicating that radiation exposure in some locations were highly variable. Hence, the much-increased contributions of X-Ray procedures to the Erbil city population dose indicate an urgent need to develop radiation protection and optimization activities for these high dose procedures to the low and accepted levels.