Tinnituslu hastalarda maskeleme tedavisinin etkinliğinin minnesota çok yönlü kişilik envanteri (MMPI) profilleriyle değerlendirilmesi
Evaluati̇on of effecti̇veness of maski̇ng therapy i̇n pati̇ents wi̇th ti̇nni̇tus usi̇ng the mi̇nnesota multi̇phasi̇c personali̇ty inventory (MMPİ) profi̇les
  1. Tez No: 398950
  2. Yazar: MELAHAT ÖZDİLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH ÖĞÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Psikoloji, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat), Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Tinnitus, MMPI, TRQ, THQ, tinnitusu algılayış, Tinnitus, MMPI, TRQ, THQ, perception of tinnitus
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 269
Özet
Özellikle orta yaşın üstündeki bireylerde işitme kaybıyla birlikte görülebilen tinnitus dışarıdan herhangi bir uyarı olmaksızın kulakta duyulan ses olarak tarif edilir. Toplumda en yaygın otolojik-nörootolojik belirtilerden birisi olan tinnitusun sıklığını etkileyen faktörler arasında gürültüye maruziyet, cinsiyet, stres, hastanın kişilik yapısı ve yaşam koşulları gibi faktörler göze çarpmaktadır. Bu araştırmada amacımız, tinnitusun tedavi ve rehabilitasyon sürecinde son derece önemli olan psikolojik faktörleri değerlendirmektir. Bu bağlamda tinnitusun, hasta tarafından nasıl algılandığı, tinnitusla ilgili algılamayı inceleyen anketlerle değerlendirilmiştir. Bu amaçla Ege üniversitesi K.B.B Anabilimdalı Odyoloji Birimine 20-75 yaş arası tinnitus şikayeti ile başvuran 74 olgu değerlendirilmiş, anket formları, Tinnitus Reaksiyon Anketi (TRQ), Tinnitus Handikap Anketi (THQ), Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri (MMPI), doldurtulmuş ve odyolojik testler yapılmıştır. Ayrıca 74 olgudan 37'sine tinnitusun tedavi ve rehabilitasyonunda kullanılan tinnitus maskeleme cihazı verilmiş, diğer 37 olgu da tinnitus maskeleme cihazı verilmeden izlemeye alınmıştır. Bu veriler ışığında maskeleme tedavisi uygulanan (tinnitus maskeleme cihazı kullanan) ve maskeleme tedavisi uygulanmayan (tinnitus maskeleme cihazı kullanmayan) gruplar arasındaki farklar araştırılmıştır. Tinnitus maskeleme cihazı kullanan katılımcılarla, tinnitus maskeleme cihazı kullanmayan katılımcıların THQ anketinin F3 ve Fiziksel alt testlerinde, iki grup arasındaki ilişkinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulgulanmıştır. Bu da bize tinnitus maskeleme cihazının, hastaların tinnitus algılayışlarını olumlu yönde etkilediğini ve fiziksel yakınmaları azalttığını düşündürmektedir. Depresyon, anksiyete bozuklukları gibi psikopatolojilerin tinnitus algısını ve tedavisini olumsuz etkilediği saptanmıştır. Ayrıca tinnitus maskeleme tedavisinin etkinliği ve hangi hasta gruplarında bu tedaviye daha olumlu yanıtlar alınabileceği daha geniş gruplarla çalışılırsa çok daha güvenilir sonuçlara ulaşılabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Tinnitus, which is a case especially experienced by people above middle age, is defined as the sound heard without any external stimulation. Being one of the most common otological - neuro-otological symptoms, annoyance of tinnitus is affected by various factors, such as exposure to noise, sex, stress, personality and life quality. In this study, our purpose is to evaluate the psychological factors, which are very important in the treatment and rehabilitation process of tinnitus. The perception of tinnitus by the patients is evaluated using questionnaire. In the study, the cases of 74 people who applied to Ege University, Department of Otorhinolaryngology, Audiology Unit with tinnitus complaint were evaluated. Audiology tests were done to the patients. Also, questionnaire forms (Tinnitus Reaction Questinnare (TRQ), Tinnitus Handicap Questionnaire (THQ), Minnesota Multiphasic Personality Inventory (MMPI)) were filled by each patient. During the tests, tinnitus maskers -which are used during treatment and rehabilitation of tinnitus- were given to 37 of 74 patients. The remaining 37 cases were observed without any tinnitus masker. In the light of those data, the differences between these two groups were investigated. When evaluated using the sub-tests of THQ Questionnaire (F3 and Physical sub-tests), statistically meaningful difference was observed between the group who used tinnitus masker and who did not. This finding implies that tinnitus maskers positively affect the tinnitus perception of patients and reduce the physical symptoms. Psychopathological conditions such as depression and anxiety disorder were found to affect tinnitus perception and treatment negatively. Moreover, more accurate results about the effectiveness of tinnitus masking treatment and the optimal target patient group can be obtained if worked with larger groups.