Computer aided process planning system for rotational pants
Tornalama işlemleri için bilgisayar tümleşik işlem planlama sistemi
  1. Tez No: 39928
  2. Yazar: M.CENGİZ KAYACAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İ. HÜSEYİN FİLİZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: BDİP, Optimizasyon, Kesme şartları. IV, CAPP, Optimisation, Cutting Conditions HI
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
ÖZET TORNALAMA İŞLEMLERİ İÇİN BİLGİSAYAR TÜMLEŞİK İŞLEM PLANLAMA SİSTEMİ KAYACAN, M. Cengiz Doktora Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü. Tez Yöneticisi: Prof. Dr. i. Hüseyin FİLİZ Ocak 1995, 168 Sayfa Dönel parçalar için bir Bilgisayar Destekli İşlem Planlaması (BDİP) sistemi geliştirilmiştir. Bu sistem modüler olarak tasarlanmış ve çizim programı, parçanın tanıtılması, optimum işlem sırası, optimum kesme şartlarının belirlenmesi, ve parça program generasyonu modüllerinden oluşmaktadır. Bu amaçla hazırlanan bir çizim programı ile iş parçası çizilmektedir. Çizilen parçanın veri tabanı, parça tanıtma programı tarafından algılanmaktadır. Bilgi tabanı ve işlem topolojisi göz önüne alınarak parçanın işlem sıraları belirlenmekte ve kesici takımları ile tutucuları seçilmektedir. Daha sonra kesici takım değişiminin ve kesici takımın katedeceği yolun en aza indirildiği optimum işlem sırası belirlenmektedir. Optimum kesme şartlan (kesme hızı, kesme derinliği, ve ilerleme hızı) hesaplanmakta ve parça programı yazılmasında kullanılacak olan Bilgisayar Destekli Tasarım ve imalat (BDT/BDİ) veri tabanı olarak saklanmaktadır. Sistem, IBM uyumlu bir kişisel bilgisayarda C++ ve CLIPPER dilleri kullanılarak hazırlanmıştır. Programın kullanılışı pratik örneklerle gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED PROCESS PLANNING SYSTEM FOR ROTATIONAL PARTS KAYACAN, M. Cengiz Ph. D. In Mechanical Engineering Supervisor Prof Dr. I. Hüseyin FİLİZ January 1995, 168 pages A CAPP system is developed for rotational parts. It is designed as modular and consists of drawing, part feature recognition, optimum sequence of operations, optimum cutting conditions and part program generation modules. The models of products are drawn by using a CAD module prepared for this purpose. The drawing data is conceived by means of a feature-recognition system. The machining operations are determined and the cutting tools and holders are selected by using the knowledge base and machining topology. An optimum sequence of operations is then determined as to minimise the number of tool changes and tool travelling time. For the optimum cutting conditions, depth of cut, feed, and cutting speed are calculated, and stored in a CAD/CAM data base, which will then be used in part program generation. The system is written in C++ and CLIPPER programming languages on an IBM compatible personal computer. The use of the system is illustrated with practical examples.