Yüksek öğrenimde disiplin uygulamalarının örgüt iklimine etkilerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 402261
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKMEN DAĞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Disiplin, disiplin uygulamaları, örgüt iklimi, güvenli iklim, güvenli örgüt iklimi, Discipline, disciplinary practices, organizational climate, safe climate, safe organizational climate
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
Örgütlerin ve insanların hedeflerine doğru ilerlemede ana yardımcıları her örgütte uyulması gereken kurallardır. Örgüt için insan en kuvvetli çarpan özelliğine sahiptir. Örgüt verimliliğinin artırılması insanın sahip olduğu niteliğine bağlıdır. Eğitim örgütleri hizmet üreten bir örgüttür. İnsandaki davranışların örgütün oluşturduğu kültürel normlar ve yazılı kurallarla uyumluluğunun sağlanması; hem örgütsel hem de bireysel hedeflere ulaşma yolunda çok büyük kolaylık sağlayacaktır. Eğitim örgütleri eğitim örgütleri içerisinde önemli bir yere sahiptir. Bu araştırma, Kuzey Kıbrıs ve İngiltere Üniversitelerinde disiplin uygulamalarının güvenli örgüt iklimi oluşturmasına etkilerinin öğretim üyelerinin görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi yapılmıştır. Kuzey Kıbrıs üniversitelerinde farklı bölümlerde görev yapan 16 öğretim üyesi ve İngiltere Üniversitelerinde farklı bölümlerde görev yapan 14 öğretim üyesi olmak üzere 30 öğretim üyesi (4 yardımcı doçent, 26 doktor öğretim üyesi) dâhil edilmiştir. Bu araştırmada nitel araştırma veri toplama araçlarından görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmada uygulanan görüşme formu, yarı yapılandırılmış görüşme tekniğine uygun olarak hazırlanmıştır. Görüşme formu, 10 adet sorudan oluşmuştur. Görüşme formunun 9 adet sorusu açık uçlu sorularak katılımcılardan elde edilen veriler nitel veri analiz yöntemlerinden içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda; üniversitelerde 2 disiplin yaklaşımı ortaya çıkmıştır. Bunlar; temel disiplin yaklaşımları( önleyici, yapıcı ve düzeltici disiplin uygulamaları) ve olumlu-olumsuz disiplin anlayışı olmuştur. Disiplin kurallarının açık olması, disiplin uygulamalarının adaletli olması, disiplin uygulamaları ile ilgili personelin bilinçlendirmesi, karşılıklı sevgi ve saygıyla güvenli atmosferin oluşturulması, kurallara bağlı ve aidiyet duygusu, ortak çıkarla ve adanmışlıkla, zayıf noktaların belirlenerek gidermek için tedbirler alınması, yönetimle yönetilenler arası sürekli bir iletişim oluşturulması, örgüt ikliminin performansını ölçen açık, kısa ve objektif ölçütlerin tespit edilmesi, sosyal sorumluluk projelerine personelin katılımının sağlanması, disiplin kurallarında öğrencilere yer verilmesi ve kararların alınmasında etkili olması, disiplin uygulamaları ile ilgili hizmet içi-dışı kurslara katılımının sağlanması, mevcut disiplin uygulamalarının çağa uygun hale getirilmesi ve işlerliğinin sağlanması, kötü davranışların adaletli cezalandırması ve iyi davranışların da ödüllendirilmesi, öğretim görevlilerinin öğrencilerle yakın irtibat halinde olunması ve örgütün değerlerinin korunması ile güvenli örgüt iklimi oluşmasına katkı sağlayabileceği değerlendirilmiştir. Bu sonuçların, üniversiteler ve diğer örgütler için güvenli bir örgüt iklimi oluşturulmasında katkı sağlayabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
The rules that should be followed are the main supporters of organizations and individuals in reaching certain goals. Human is the most powerful factor for organizations. Increase in the productivity of an organization is dependant on the human qualifications. Educational organizations produce services. Creating a harmony between human behavior and the cultural norms and written rules will ease the process of reaching both organizational and personal goals. Educational organizations have an important place in the field. This study examines the effects of disciplinary practices in creating a safe organizational climate in North Cyprus and UK Universities in guidance of the views of the teaching staff. A total of 30 teaching staff (4 Assist. Prof. Dr.; 26 Dr. teaching staff) has been included: 16 from different departments of North Cyprus universities and 14 from different departments of UK universities. This research employed interview technique from the qualitative research data collection methods. The interview form used in the study has been prepared as semi-structured interview. The interview form consisted of 10 open-ended questions; and the data of 9 of them has been analyzed through content analysis as one of the qualitative data analysis methods. 2 disciplinary approaches have been revealed as a result of the research. These are: basic disciplinary approaches (preventive, constructive and corrective disciplinary practices); and positive-negative discipline approaches. The study showed that certain practices contribute to the formation of a safe organizational climate. These practices include the following: open disciplinary rules; fair disciplinary practices; ensuring awareness of the staff regarding the disciplinary practices; creating a secure atmosphere with mutual love and respect; a sense of belonging and following rules; commitment to mutual interests; taking precautions after determining the weak areas; a continuous communication between the rulers and those being ruled; detecting clear, short and objective criteria that evaluates the performance of the organizational climate; encouraging participation of staff in the social responsibility projects; giving part to students in disciplinary rules and ensuring their active participation in decision making; attending in-service and out-service training courses on disciplinary practices; updating the current disciplinary practices and ensuring that they work; fair punishment of the bad behavior and rewarding good behavior; teaching staff being in close contact with the students and protecting the values of the organization. It is expected that these results will provide beneficial outcomes for universities and other organizations.