Problem odaklı polislik: Gaziantep Emniyet Teşkilatında görev yapan amirlerin suç analizine ilişkin görüşleri
Problem - oriented policing: Police superiors' views about crime analysis in Turkish Gazi̇antep National Police
- Tez No: 405497
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SİNCAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Problem odaklı polislik, suç analizi
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Suçları önlemek, güvenliği sağlamak ve özgürlükleri tehdit eden durumlarla mücadele etmekle görevlendirilen polis teşkilatları bu sorunlar için kalıcı çözümler aramaya devam etmektedir. Çağdaş polislik anlayışında; polisin çalışma alanında ortaya çıkan suçları ayrı ayrı analiz etmesini, bu suçların her biri için azaltma, ortadan kaldırma veya önleme yöntemleri geliştirmesini gerekli kılmakta ve bu düşünce Problem Odaklı Polisliğin (POP) temelini oluşturmaktadır. Problem odaklı polislik, küresel bağlamda, özellikle suç önleme hususunda giderek daha fazla tercih edilmesine rağmen, bu konu uygulamada oldukça zayıf kalmaktadır. Konuyla ilgili olarak özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde gerçekleştirilen araştırmalar, bu zayıflığın özünde yeterli sayıda personelin bulunmaması ve bütçe darlığı gibi nedenlerin yattığını ortaya çıkarmıştır. Bununla beraber suçların önlenmesi, azaltılması ya da tamamen ortadan kalkmasını sağlayacak adımların özünde de suç analizi ve problem odaklı polisliğin yattığına ilişkin yaygın bir kanaat de vardır. Bu araştırmada; Problem Odaklı Polisliğin aşamaları olan ve TAMÜD (SARA) olarak kısaltılan, Tarama/Scanning, Analiz/Analysis, Müdahale/Response, Değerlendirme/Assesment olarak sıralanan aşamalardan“Analiz”kısmı ele alınmıştır. Polisin suç ve suçlu üzerinde daha etkin olabilmesini sağlayabilmek amacıyla tüm suç türlerinde uygulama alanı bulunan Problem Odaklı Polislik ekseninde suç analizi özellikle saha da görev yapan uygulayıcılara yani; Gaziantep ili sınırları içerisinde görev yapan sıralı amirlere sorularak değerlendirilmiştir. Alanda görev yapan katılımcıların bilgi birikimlerinden faydalanarak çıkarılan sonuçla polis teşkilatında suçla mücadele alanında görev yapan personelin etkinliğinin artırılmasına katkı sağlanacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Police Departments are employed to prevent crime, provide security and struggle against freedom threatening situations. Police are seeking permanent solutions. In modern policing approach; analizing each crime at the field, reducing, eliminating and preventing crimes methods are necessary and these ideas are basic principles of Problem Oriented Policing (POP). Although Problem Oriented Policing is preferred in the World especially in preventing crime, this subject remains weak in practice. In The United States of America, researches show the reason of the weakness is personnel and budget insufficiency neverthless there is a widespread conviction that crime analysis and problem oriented policing provide steps to reduce and eliminate crimes. In this research, analizing is dealt which is one of processes of Problem Oriented Policing model SARA ( Scaning, Analysis, Response, Assessment). Crime Analysis of Problem Oriented Policing (POP) is evaulated by asking questions to chiefs of Gaziantep City Police Department fort the purpose of making police more proactive on crimes and criminals. Outcome of utilizing knowledge and experiences of police at the field can help police to struggle against crime. Keywords : Problem Oriented Policing, Crime Analysis