Türkiye'de bağımsız denetim ve bir denetim örneği
Independent audit and model of auditing in Turkey
  1. Tez No: 407488
  2. Yazar: SUUT AKDAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET GÖKHAN SÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim, Bağımsız Denetim, Muhasebe Standartları, Auditing, Independent Auditing, Standarts of Accounting
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Küresel piyasalarda ve çok uluslu şirketlerde kabul gören denetim, genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri ve denetim standartlarına uygun olarak yapılan bağımsız denetimdir. Bu çerçevede hem uluslararası alanda hem Türkiye'de bağımsız denetim ile ilgili önemli çalışmalar yapılmıştır ve yapılmaya devam etmektedir. Bu çalışmada muhasebe ve denetim ilişkisi, denetimin genel özellikleri, bağımsız denetimin amacı, önemi, sağladığı yararlar, genel kabul görmüş denetim standartları ve denetim süreci ile beraber bağımsız denetim standartları ele alınmıştır. Bu çalışmanın diğer aşamalarında uluslararası alanda bağımsız denetimin gelişimi, muhasebe ve denetim standartlarının uyumlaştırılmasına yönelik yapılan çalışmalar belirtilmiştir. Bununla birlikte Türkiye'de bağımsız denetimin gelişimi, Türkiye'deki kurumların denetim ve muhasebe standartlarını oluşturma süreci belirtilmiştir. Uluslararası denetim ve muhasebe standartlarına uyum konusundaki faaliyetler ele alınmıştır. Çalışmanın uygulama kısmında Türkiye'de faaliyet gösteren bir imalat firmasının 1 Ocak - 31 Aralık 2013 tarihli finansal tabloları ve bağımsız denetim raporundaki veriler kullanılmıştır. Bağımsız denetçi, imalat firmasının denetim raporu sürecini Bağımsız Denetim Standartları ve finansal tablolardaki önemli muhasebe politikalarının da Türkiye Muhasebe Standartları kapsamında yaptığını belirtmiş olup denetim raporunda olumlu görüş beyan etmiştir.
Özet (Çeviri)
Well-accepted audit in global markets and multinational companies is the independent auditing, performed in accordance with generally accepted accounting principles and auditing standards. In this context, significant studies regarding independent auditing has been conducted, and there has been continues works to be done both in international arena and in Turkey. In this thesis, relations of accounting and auditing, general features of auditing, objective of independent auditing, its importance and acquired interests as well as how the process of auditing functions were in details addressed. At the following phases of the thesis; advancement of independent auditing internationally and the studies for the harmonization of accounting and auditing standards were specified. However, advancement of independent auditing in Turkey, process of establishing institutions of auditing and accounting standards in Turkey are listed. Moreover, activities on compliance with international auditing and accounting standards were discussed. At the implementation phase of thesis, the financial statements from January 1, 2013 to December 31, 2013 of a manufacturing company active in Turkey and the independent auditors' report were used. The independent auditor has expressed a favorable opinion at the audit report and indicated that process of manufacturing company`s audit report and significant accounting policies in the financial statements were conducted within the scope Accounting Standards of Turkey and Independent Audit Standards.