Üniversite öğrencilerinin çocukluklarına dönük olarak algıladıkları ebeveyn kabul-reddi ile yetişkinlikteki psikolojik uyumları arasındaki ilişki
The relationship between university students' retrospectively perceptions of parental acceptance-rejection about childhood and their psychological adjustments in adulthood
- Tez No: 407744
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN DOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn Kabul-Reddi, Psikolojik Uyum, Ruminasyon, Affetme, Algılanan Sosyal Destek, Yapısal Eşitlik Modellemesi, Parental Acceptance-Rejection, Psychological Adjustment, Rumination, Forgiveness, Perceived Social Support, Structural Equation Modeling
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu araştırmanın amacı; üniversite öğrencilerinin çocukluklarına dönük olarak algıladıkları ebeveyn kabul-reddi ile yetişkinlikteki psikolojik uyumları arasındaki ilişkide ruminasyon, affetme ve algılanan sosyal desteğin aracı rolünü açıklamaya yönelik bir model geliştirmek ve geliştirilen yapısal model üzerinde cinsiyetin farklılaştırıcı rolünü incelemektir. Araştırma örneklemi Pamukkale Üniversitesi'nin dört farklı fakültesinde öğrenim gören 588 (% 51.7 kız, % 48.3 erkek) üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak; Ebeveyn Kabul-Reddi Ölçeği, Kişilik Değerlendirme Ölçeği, Ruminasyon Ölçeği, Heartland Affetme Ölçeği ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği kullanılmıştır. Yapısal eşitlik modeli çerçevesinde ulaşılan bulgular; üniversite öğrencilerinin çocukluklarına dönük olarak algıladıkları ebeveyn kabul-reddi ile yetişkinlikteki psikolojik uyumları arasındaki ilişkide ruminasyon, affetme ve algılanan sosyal desteğin tam aracılık rolü üstlendiğini göstermiştir. Cinsiyetin farklılaştırıcı rolüne ilişkin yürütülen çoklu grup analizinde ulaşılan bulgular da ruminasyon, affetme ve algılanan sosyal destek değişkenlerine ilişkin aracılık modelinin hem kız hem de erkek örneklemleri açısından doğrulandığını göstermiştir. Çalışma kapsamında ulaşılan bulgular alanyazın çerçevesinde tartışılmış ve gelecekteki çalışmalara yönelik bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to develop a structural equation model that examining the mediating roles of rumination, forgiveness and perceived social support in the relationship between university students' retrospectively perceptions of parental acceptance-rejection about childhood and their psychological adjustments in adulthood, and also to examine the moderating role of gender on the developed structural equation model. The sample of this study was composed of 588 (51.7 % female, 48.3 % male) university students attending four different faculties of Pamukkale University. Parental Acceptance-Rejection Questionnaire, Personality Assessment Questionnaire, Ruminative Response Scale, Heartland Forgiveness Scale and The Multidimensional Scale of Perceived Social Support were used in data collection. The structural equation model results indicated that rumination, forgiveness and perceived social support variables full mediated the relationship between the perceived parental acceptance-rejection and psychological adjustment. Multi-group analyses about the moderation role of gender on the structural equation model also showed that the mediating roles of rumination, forgiveness and perceived social support were verified at both woman and man samples. The results were discussed in the light of relevant literature and some suggestions were submitted for the following studies.