Stretching egzersizlerinin kamuda çalışan kadın yöneticilerin stres algılama düzeylerine etkisi
The effects of stretching exercises on stress perception levels of female public employees
- Tez No: 408715
- Danışmanlar: PROF. DR. AZMİ YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Stretching, Yönetme, Stres, Stresi Algılama Düzeyi, Stretching, Managing Stress, Stress Perception Level
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Çalışma Adana ili merkez ilçeleri kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kadın yöneticilerin sretching öncesi ve sonrası stresi algılama düzeylerinde bir farklılığın olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Deney gurubu kadın yöneticilerin yaş ortalaması 39, kontrol gurubunun ise 37'dir. Araştırmada örneklemi oluşturan kadın yöneticilere, 14 maddeden oluşan Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ) kullanılmıştır.Araştırmaya katılan kamuda çalışan kadın yöneticilerin 20'si kontrol gurubunu 20'si ise deney gurubunu oluşturmaktadır. Deney gurubuna sekiz haftayı kapsayan stretching egzersizleri 8 hafta, haftada 3 gün birer saat yaptırılmıştır. Her iki guruba da ölçek ön test ve son test olarak uygulanmış ve istatistiksel analizler sonucunda, anlamlı farklılıklara rastlanılmıştır.Egzersiz çalışmaları öncesi her iki gurubunda stresi algılama düzeyleri yüksek çıkmıştır. Egzersiz sonrası uygulanan ölçeğin sonucunda ise deney gurubunun stresi algılama puanında düşüş olmuş ama kontrol gurubunda önemli bir değişiklik olmamıştır.Bu çalışma, stretching egzersizlerinin stresi algılama düzeyini olumlu yönde etkilediğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The present study aimed to determine whether stretching exercises have an effect on the stress perception levels of female managers who work in the public bodies and institutions in the central Adana, Turkey.In order to detect possible effects of stretching exercises an eight-week experiment was designed. The participants of the studywere two groups of female public managers. 20 randomly selected participants composed the Experimental group (Age M=39) and 20 randomly selected participants composed the Control group (age M=37). All 40 participants were given 14-item Phenomenal Stress Meter (PSM) as pre and post tests. The participants in the experimental group did stretching exercises for an hour three times a week for consecutive eight weeks. The control group did not receive any treatment. The findings indicated that there was no significant difference between the two groups in terms of perceived stress before the intervention, the stress perception levels of both groups were high. On the other hand, after the intervention PSM was administered to both groups as post test again and a significant decrease was observed only in the stress perception level of the experimental group. In brief, this study demonstrates that stretching exercises have an important effect on stress perception level of female public employees.