Ankara'da çeşitli hastanelerde, sağlık çalışanları ve sağlık yöneticilerinin erkek hemşirelere ilişkin görüşleri ve ilişkili etmenler
Health employees' and health managers' opinions regarding male nurses in various hospitals in Ankara and related factors
  1. Tez No: 409485
  2. Yazar: ELİF SARAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZELİHA FERDA ÖZYURDA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Erkek Hemşire, Sağlık Çalışanları, Sağlık Yöneticileri, Görüşler, Male Nurse, Health Employees, Health Managers, Opinions
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Araştırma; Ankara'da çeşitli hastanelerde sağlık çalışanları ve sağlık yöneticilerinin erkek hemşirelere ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla kesitsel tipte planlanmış, Eylül 2014-Ekim 2015 tarihleri arasında yürütülmüştür. Çalışma, İbn-i Sina, Numune ve Atatürk Eğitim Araştırma Hastaneleri ile Medicana ve Akay Hastanelerinde görev yapan ve çalışmayı kabul eden 467 kişi üzerinde yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda geliştirilen anket formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ve istatistiksel analizlerde ise SPSS for Win. Ver. 15.00 paket programı kullanılmıştır. Araştırmaya katılanların yaş ortalaması 32,3'tür. Minimum yaş 18, maksimum yaş ise 68'dir. Katılımcıların %60,4'ü kadın, %39,4'ü ise erkektir. 227'si lisans mezunu (%48,6), 18' i ön lisans (% 3,9) ve 98'i ise kolej (%21,0) mezunudur. Çalışmaya alınanların %19,7'si sağlık yöneticisi, %80,3'ü sağlık çalışanıdır. %22,9'u dâhili bilimlerde, %18,0'ı yoğun bakımda, %16,5'i acilde, % 6,2'si ameliyathanede ve % 2,6'sı ise idari bilimlerde çalışmaktadır. Çalışmaya alınan erkekler; hemcinslerinin iletişim, bakım kalitesi ve çalışma ortamlarına ilişkin olumlu yönde düşünce ve görüş belirtmişlerdir. Araştırmaya katılanlardan lisans mezunlarının, erkek hemşirelere ilişkin görüşleri diğer mezunlara göre daha olumludur. Acilde çalışanlar, diğer kliniklerde çalışanlara göre erkek hemşirelere ilişkin daha fazla olumlu görüşlere sahiptirler. Erkek hemşireler ile çalışmanın olumlu ve olumsuz yönlerine ilişkin sorular sorulduğunda olumlu yönlerine ilişkin en sık fiziksel güç gerektiren girişimlerde daha başarılı olmaları (%13,2), olumsuz yönlerine ilişkin ise diğer sağlık personeli ve hastalarla iletişimde problemler yaşamaları (%11,8) görüşleri belirtilmiştir. Ayrıca sağlık yöneticilerinin (%19,7) erkek hemşirelerin iletişim, çalışma ortamı ve bakım kalitelerine ilişkin görüşleri ise sağlık çalışanlarına göre daha olumsuzdur. Bu sonuçlar doğrultusunda; erkek hemşirelere uygun oryantasyon programları düzenlenerek, tüm birimlerde görev yapmalarının sağlanması, hem hastalar hem de diğer sağlık personeli ile iletişimlerinin artırılmasına yönelik faaliyetlerin yapılması ve erkek hemşirelere ilişkin sağlık çalışanları ve yöneticilerinin görüş ve düşüncelerine dair ülke çapında daha fazla araştırma yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The current survey was planned in a cross- sectional way to determine the opinions of health employees and health managers in various hospitals in Ankara regarding male nurses and conducted between September 2014-October 2015. 467 people who agreed to fill in to questionnare and work in İbn-i Sina, Numune, Atatürk Training and Research Hospital, Akay and Medicana Hospitals were included in survey. As a tool of data collection, a quessionnare form which was desingned by author in light of literature was utilized. SPSS for Win Wer. 15.00 software package was utilized to eveluate data and in statistical analyses. Attendees who are included in the study have an average age of 32,3. Minimum age is 18 and maximum age is 68. 60,4% of attendees is female and 39,4% is male. 48,6% of people have undergraduate education. 3,9% of people have associate degree and 21% of people are collage graduate. 19,7% of attendees are health managers and 80,3% are health employees. 22,9% of attendees are working in internal sciences, 18% in intensive care unit, 16,5% in emergency unit and 2,6% in administrative sciences. Males in the study have positive opinions and attitudes regarding their respective fellow man's communication, care quality and work environment. Attendees who have undergraduate education have better opinions than others. Attendees work in emergency units have more positive opinions than who work in other units. When positive and negative ways of working with male nurses asked, the most frequent answer was that they are more successful in physical applications that require manpower (13,2%). And for the negative ways, it was stated that they face difficulties in communicating wiht both health employees and patients (11,8%). Furthermore, health managers' opinions regarding male nurses' communication, work environment and care quality are more negative than health employees. In light of these results; it is proposed that proper orientation programmes be conducted for male nurses. And they should be provided the opportunity to work in all units. It is also proposed that activities facilitating improvement of communication with both health employees and health managers should be conducted. And more research activities are proposed to be implemented countrywide on health employees and health managers regarding their opinions about male nurses.