Manipülatifler kullanılarak yapılan öğretimin 11.sınıf öğrencilerinin matematik başarısına etkisi
Effect of instruction with manipulatives to mathematics success of 11th grade students
- Tez No: 409783
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM ALİ ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Manipülatif, matematik öğretimi, toplam sembolü, toplam formülleri, diziler
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmanın amacı 11.sınıf matematik müfredatında yer alan toplam sembolü, toplam formülleri konusunda manipülatifler kullanılarak yapılan öğretimin, öğrencilerin matematik başarısına etkisini araştırmaktır. Araştırma İstanbul ili, Bakırköy ilçesinde bulunan Bakırköy Anadolu İmam Hatip Lisesinde uygulanmıştır. Uygulamaya 11. Sınıfların iki farklı şubesinde öğrenim gören toplam 49 öğrenci katılmıştır. Dersler araştırmacı tarafından bir hafta süreyle kontrol grubunda tahta, kağıt, kalem ve düz anlatım yöntemiyle geleneksel öğretim şeklinde, deney grubunda ise manipülatifler kullanılarak işlenmiştir. Araştırmada deney ve kontrol gruplu yarı-deneysel yöntem kullanılmıştır. Gruplara uygulama öncesinde ön test, uygulama sonrasında son test uygulanmış ve elde edilen veriler SPSS paket programı kullanılarak bağımsız t-testi yardımıyla karşılaştırılmıştır. Analiz sonuçları manipülatifler kullanılarak öğretim yapılan öğrencilerin geleneksel yöntemle öğretim yapılan öğrencilere göre daha başarılı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of instruction on the summation symbol, summation rules with manipulatives on 11 th grade students learning and success. The research was applied in Bakırköy İmam Hatip High School in İstanbul. 49 students from two different classes who were in the 11 th grades were involved in the study. Students in the control group were taught with paper-pencil approaches and traditional methods while the students in the experiment group were taught with various manipulatives by the researcher. Quasi-experimental design with experiment and control groups was used. Students are given pre-test before the application and post-test after the application. The datas obtained were analysed by the SPSS packet program and compared by independent t-test. The results showed that the students who were taught with various manipulatives were more successful than the students who were taught with paper-pencil approaches and traditional method.