Sağlık hizmetlerinde etkin yönetim
Effective management in healthcare i̇ndustry
  1. Tez No: 410238
  2. Yazar: BAYRAM TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FİKRET GEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık, Hizmet, Sağlık Hizmetleri, Etkin Yönetim, Etkinlik, Etkililik, Verimlilik, Yetkinlik, Ġnsan Kaynakları, Mobbing, Bullying, Motivasyon, Strateji, Stratejik Yönetim, Ġnovasyon, Denetim, Health Services, Active Management, Efficiency, Effectiveness, Competence, Human Resources, Harassment, Bullying, Motivation, Strategy, Strategic Management, Innovation, Control
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Çalışmanın amacı, sağlık hizmetlerinde etkin yönetim kapsamında etkinliğin sağlanması bakımından gereken nitelikler ve bu niteliklerin sağlanmasında insan kaynaklarının rolünü ve önemini vurgulamaktır. Sağlık hizmetlerinin girdisi de çıktısı da insandır ve hizmetler insan eliyle sunulmaktadır. Bu nedenle sağlık kurum ve kuruluşlarının en önemli kaynağı insan kaynaklarıdır. Sağlık hizmetlerinde etkin yönetim, hizmet sunumunda etkinlik, etkililik, verimlilik gibi istenen kazanımların sağlanması için gereklidir. Çalışmada, literatür çalışması olarak da bilinen tarihçi metod kullanılmıştır. Sağlık ve hizmet kavramları ve sağlık hizmetlerinin özelliklerine dair kavramsal bir çerçevenin ardından etkin yönetimin temel nitelikleriyle beraber bu olguların sağlanması bakımından çalışan memnuniyetinin önemine değinilmiş ve insan kaynaklarının kalitesine etki eden olumlu ve olumsuz faktörler ele alınmıştır. Ayrıca stratejik yönetim, inovasyon, delegasyon ve denetim faktörleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study, the nature of the activities to be covered in terms of ensuring the effective management of health care and to emphasize the role and importance of human resources in the provision of this nature. The input is the output of the health care and human services are offered by man. Therefore, the most important source of health institutions and human resources. Effective management of health services, efficiency in service delivery, effectiveness, such as is necessary to ensure the desired productivity gains. In this study, it wasused as a literature method known historian. Health and service concepts, and then a conceptual framework on the characteristics of health services along with essential qualities of effective management mentioned the importance of employee satisfaction with regard to the provision of suchcases and the positive and negative factors affecting the quality of human resources is considered. In addition, strategic management, innovation, delegation and control factors were analyzed.