Liderin güç kaynaklarının örgütsel bağlılık üzerine etkisinde duygusal bulaşmanın aracılık rolü: Kafe işletmeleri çalışanları üzerine bir araştırma
The mediating role of emotional contagion in the effect of leader's power supplies on organizational commitment: A study on cafe employees
- Tez No: 770493
- Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT ÖZDAŞLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Güç Kaynakları, Örgütsel Bağlılık, Duygusal Bulaşma, Leadership, Power Supplies, Organizational Commitment, Emotional Contagion
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu çalışmanın amacı, kafe işletmeleri yöneticilerinin kullandığı güç kaynaklarının, örgütsel bağlılık üzerine etkisinde duygusal bulaşmanın aracılık rolünü tespit etmektir. Alan yazına göre liderin kullandığı güç tipinin ilişkili olduğu konulardan biri de örgütsel bağlılıktır. Liderin güç kullanımı türü çalışanın örgütsel bağlılık türünün etkileyebilirken kişiler arası duygusal bulaşmanın da etkisiyle, çalışanların anlık duygu durumları işletmenin performansını olumlu ya da olumsuz olarak etkileyebilir. Çalışmada bu amaç doğrultusunda Isparta İli merkezinde faaliyet gösteren kafe işletmeleri çalışanları üzerine bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Isparta'daki kafe işletmelerinde çalışan 454 kişiye uygulanan anket yöntemiyle veriler elde edilmiştir. Elde edilen veriler yapısal eşitlik modeli kapsamında faktör analizleri ve yol analizi aracılığıyla bulgulara dönüştürülmüştür. Araştırma sonucunda, kafe işletmelerinde yöneticilerin daha çok kişilik gücü ve yasal gücü kullandığı, ödül gücünün ise anlam ifade etmediği görülmüştür. Örgütsel bağlılık boyutunda, duygusal bağlılığın ön planda olduğu ve devam bağlılığının bir etkisinin olmadığı ortaya çıkmıştır. Duygular arasında anlık gelişen olaylar sonrasında hızlı geçiş olduğu, kişilerin olumlu duygudan olumsuz duyguya, olumsuz duygudan olumlu duyguya hemen geçiş sağlayabildiği görülmüştür. Kafe işletmelerinde liderin kişilik gücünü ve yasal gücünü kullanarak çalışanların örgüte duygusal ve normatif bağlılıklarını geliştirebileceği tespit edilmiştir. Olumlu duygusal bulaşmanın bu etki sürecine pozitif yönlü katkısı da ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the mediating role of emotional contagion in the effect of power supplies used by cafe managers on organizational commitment. According to the literature, one of the issues related to the type of power used by the leader is organizational commitment. While the type of power used by the leader can affect the type of organizational commitment of the employee, the instant emotional states of the employees can affect the performance of the business positively or negatively, with the effect of interpersonal emotional contagion. In accordance with this purpose, a research was carried out on the employees of cafe businesses operating in the center of Isparta Province. Data were obtained by the survey method applied to 454 people working in cafe businesses in Isparta. The obtained data were transformed into findings through factor analysis and path analysis within the scope the structural equation model. As a result of the research, it has been seen that the managers use the personality power and legitimate power more in cafe businesses, but the reward power does not make any sense. In the dimension of organizational commitment, it was revealed that emotional commitment is at the forefront and continuance commitment has no effect. It has been observed that there is a whirl between emotions after instantaneous events, and people can immediately transition from positive emotion to negative emotion, from negative emotion to positive emotion. It has been determined that by using the personality power and legitimate power of the leader in café businesses, the employees can improve their emotional and normative commitment to the organization. The positive contribution of positive emotional contagion to this effect process has also been demonstrated.