Gül posası üzerine polipirol kaplanarak hazırlanan kompozitlerin sulu ortamdan Pb (II) ve Cd (II) uzaklaştırılmasında kullanımının araştırılması
Investigation of the utilization of composites prepared by coating polypyrrole on rose pulp for the removal of Pb (II) and Cd (II) from aqueous media
- Tez No: 411437
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SONGÜL ŞEN GÜRSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Polipirol, gül posası, Pb (II), Cd (II), adsorpsiyon, Polypyrrole, rose pulp, Pb (II), Cd (II), adsorption
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada, gül posası (GP) üzerine polipirol (PPy) kaplanarak hazırlanan kompozitlerin sulu ortamdan Pb (II) ve Cd (II) uzaklaştırılmasında kullanımı araştırılmıştır. Sentezlenen Gül posası/polipirol (GP/PPy) kompozitlerinin yapısal özellikleri Fourier Transform İnfrared Spektroskopisi (FTIR), morfolojik özellikleri Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM), iletkenlik özellikleri ise four-probe iletkenlik ölçüm cihazı kullanılarak incelenmiştir. Metal uzaklaştırma çalışmaları ise Ultraviyole ve Görünür Işık Absorpsiyon Spektroskopi (UV-Vis) cihazı ile takip edilmiştir. Bu aşamada, deneysel bazı şartlar değiştirilerek (adsorbent miktarı, karıştırma hızı ve zamanı, metal çözeltilerinin başlangıç derişimleri, pH gibi) adsorpsiyon için en uygun şartlar belirlenmiştir. Optimum şartların belirlenmesinin ardından atık sulardan metal uzaklaştırma çalışmalarının sonuçları İndüktif Eşleşmiş Plazma Optik Emisyon Spektrometresi (ICP-OES) cihazı ile takip edilmiştir. FTIR sonuçlarından, sentezlenen GP/PPy kompozitlerinin oluşumunu destekleyen spektrumlar elde edilmiştir. SEM sonuçları gül posası üzerine polipirolün tamamen kaplandığını ve ağır metallerin kompozitin morfolojisinde değişiklik yaptığını göstermiştir. İletkenlik sonuçları ise oluşan kompozitin (1,8215 S/cm) polipirole (2,06x10-3 S/cm) göre iletkenliğinin arttığını göstermiştir. Optimum koşullarda, atık su ile muamele edilen GP/PPy kompoziti için elde edilen ICP-OES sonuçları, kompozitin Cd(II) ve Pb(II) uzaklaştırılmasında kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was investigated that the use of the composites prepared by coating the rose pulp (GP) with polypyrrole (PPy) in the removal of Pb (II) and Cd (II) from aqueous media. The structural properties of rose pulp/polypyrrole (GP/PPy) composites were investigated with Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR). The morphological properties of composite were investigated with Scanning Electron Microscope (SEM) and the conductivity properties of the composite were determined by using four probe conductivity meter. The metal removal studies were monitored by Ultraviolet Visible Absorption Spectrometer (UV-Vis). At this stage, the most suitable conditions were detected for adsorption by changing some experimental conditions (such as adsorbent dosage, contact time and rotating speed, initial concentration of the metal solutions and pH). Following the determining the optimum conditions, the results of the metal removal from wastewater studies were performed by Inductively Coupled Plasma Optical Emission Spectrometry (ICP-OES). The spectrum were obtained from FTIR results which are support the formation of GP/PPy composites. SEM results show that the polypyrrole is completely covered on rose pulp and heavy metals made changes the morphology of composite. The conductivity results indicated that the conductivity of composite (1.8215 S/cm) was increased according to conductivity of polypyrrole (2.06x10-3 S/cm). Under the optimum conditions, the ICP-OES results obtained for the GP/PPy composite treated with wastewater, showed that the composite can be used for removal of Cd (II) and Pb (II).