Polianilin ve şeker pancarı posasından elde edilen kompozitlerin atık sulardan nikel ve bakırın uzaklaştırılmasında adsorbent olarak kullanılması
Use of composites obtained from polyaniline and sugar beet pulp as an adsorbent to remove nickel and copper from wastewater
  1. Tez No: 411438
  2. Yazar: KEVSER YİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONGÜL ŞEN GÜRSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Polianilin, şeker pancarı posası, bakır, nikel, adsorpsiyon, Polyaniline, sugar beet pulp, copper, nickel, adsorption
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, şeker pancarı posası/polianilin (SSP/PANİ) kompozitleri sentezlenerek atık sulardan bakır ve nikel uzaklaştırılmasında kullanımı araştırılmıştır. Sentezlenen kompozitlerin yapısal özellikleri Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi (FTIR), morfolojik özellikleri Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM), iletkenlik özellikleri ise four-probe iletkenlik ölçüm cihazı kullanılarak incelenmiştir. Sulu çözeltilerden metal uzaklaştırma çalışmaları ise Ultraviyole ve görünür ışık absorpsiyon spektroskopi (UV-Vis) cihazı ile takip edilmiştir. Bu aşamada adsorbent miktarı, karıştırma hızı ve zamanı, metal çözeltilerinin başlangıç derişimleri, pH gibi parametreler değiştirilerek, adsorpsiyon için en uygun şartlar belirlenmiştir. Optimum şartlarda atık sudan metal uzaklaştırma çalışmalarının sonuçları İndüktif Eşleşmiş Plazma Optik Emisyon Spektrometresi (ICP-OES) cihazı ile takip edilmiştir. FTIR ve SEM sonuçları SSP/PANİ kompozitlerinin oluştuğunu desteklemiştir. İletkenlik sonuçları sentezlenen kompozitin iletkenliğinin (1,927x10-5 S/cm) polianilinin iletkenliğinden (1,98x10-2 S/cm) daha düşük olduğu göstermiştir. Optimum koşullarda, atık su ile muamele edilen SSP/PANİ kompoziti için elde edilen ICP-OES sonuçları, kompozitin bakır ve nikel uzaklaştırılmasında kullanılabileceğinin göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, sugar beet pulp/polyaniline (SSP/PANI) composites were synthesized and it was investigated that the use of composites for the removal of copper and nickel from wastewater. The structral properties of composites were investigated with Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR). The morphological properties of composite were investigated with Scanning Electron Microscope (SEM) and the conductivity properties of the composite were determined by using four probe conductivity meter. The metal removal studies from aqueous solutions were monitored by Ultraviolet Visible Absorption Spectrometer (UV-Vis). At this stage, some parameters, such as adsorbent dosage, rotating speed and contact time, initial concentration of the metal solutions and pH was changed and the most suitable conditions were detected. The results of the metal removal from wastewater studies were performed by Inductively Coupled Plasma Optical Emission Spectrometry (ICP-OES) at the optimum conditions. FTIR and SEM results supported the formation of SSP/PANI composites. The conductivity results showed that the conductivity of composite (1.927x10-5 S/cm) is lower than polyaniline (1.98x10-2 S/cm). Under the optimum conditions, the ICP-OES results obtained for the SSP/PANI composite treated with wastewater, showed that the composite can be used for removal of copper and nickel.