Bonzai bağımlılarında içselleştirilmiş damgalanma, sözel bellek ve görsel mekansal işlevlerin incelenmesi
  1. Tez No: 412421
  2. Yazar: ZEYNEP KAYA YÜKSEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PERVİN SEVDA BIKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bonzai, madde bağımlılığı, madde kullanımı, içselleştirilmiş damgalanma, sözel bellek, görsel mekânsal işlevler, Bonsai, substance dependence, substance use, internalized stigma, verbal memory, visual spatial functions
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmada“Bonzai Bağımlılarında İçselleştirilmiş Damgalanma ve Sözel Bellek ve Görsel Mekânsal İslevler arasındaki ilişki”incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini Özel Balıklı Rum Hastanesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Servisinde yatan ve“madde bağımlılığı”tanısı almış 30 erkek yetişkin hasta oluşturmaktadır. Bu araştırmada veriler; sosyodemografik özellikler için kişi bilgi formu, hastaların içselleştirilmiş damgalanma düzeylerini belirleyen“Ruhsal Hastalıklarda İçselleştirilmiş Damgalanma Ölçeği (RHİDÖ)”, Boston Adlandırma Testi, Benton Çizgilerin Yönünü Belirleme Testi ve Benton Yüz Tanıma Testinden oluşan bir noropsikolojik test bataryası kullanılarak toplanmıştır. Veriler SPSS 22.0 programında analiz edilmiştir. Verilerin analizinde Kruskal Wallis Testi ile Man Withney U Testi kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemleri olarak sayı, yüzde, ortalama, standart sapma kullanılmıştır. Kruskall Whallis testi sonrasında farklılıkları belirlemek üzere tamamlayıcı olarak Man Whitney-u testi testi kullanılmıştır. Araştırmanın sürekli değişkenleri arasında Spearman korelasyon analizi uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre bonzai bağımlarında içselleştirilmiş damgalanma, sözel bellek ve görsel mekânsal işlevler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Internalized stigma, verbal memory, and visual-spatial functions and it's relationship were analyzed in Bonsai addicted in this research. Sample comprised of 30 patients who are diagnosed“substance dependent”in Private Balıklı Rum Hastanesi Alcohol and Substance Dependence Service“. Data were collected by self information form, ”Internalized Stigma of Mental Illness Scale“, neuropsychological battery; ”Boston Naming Test“, ”Benton Line Orientation Test“, Benton Face Recognition Test”. Data was analysed in SPSS 22.0. Kruskal Wallis and Mann Whitney U tests were used in the analyses. As a descriptive statistical method; number, percentage, mean, standard deviation and after Man Whitney-U Test was used. As additional, to determine differences, Man Whitney-U Test was used. Spearman correlation analysis has been applied between continuous variables of research. According to findings of research, there is no relationship between internalized stigma, verbal memory and visual spatial functions in bonsai addict.