Farklı sabit bölümlü protez materyallerinin periodontal sağlığa etkisinin incelenmesi
Evaluation of the effect of the different fixed partial denture materials on periodontal health
- Tez No: 412495
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜHTÜ HALUK KESKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Zirkonya, dental alaşımlar, biyouyumluluk, periodontal, protez, Zirconia, dental alloys, biocompatibility, periodontal, prosthesis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Metal seramik restorasyonlar diş hekimliğinde yaygın şekilde kullanılmaktadır. Ancak estetik beklentilerdeki artış zirkonyum dioksit gibi seramik sistemlere yönelmeye neden olmuştur. Bu çalışmanın amacı zirkonya ve metal altyapıların periodontal dokulara olan etkilerini incelemek ve karşılaştırmaktır. Posterior 3 üyeli köprü protezi ihtiyacı olan 12 hasta çalışmaya dahil edildi. Her hastada biri zirkonya biri metal alatyapılı 12 adet zirkonya, 12 adet metal seramik toplamda 24 adet restorasyon yapıldı. Simantasyondan 1 hafta ve 6 ay sonra protezler değerlendirildi. Californian Dental Association(CDA) kriterleri protetik sonuçları ölçmek için kullanıldı. Plak indeksi (PI), sondalamada kanama (SK), gingival indeks(GI), sondalanabilir cep deinliği (SCD) ve serbest dişeti kenarının konumu (SDKK) ölçüldü. DOS MMP-8 konsantrasyonu ELISA ile belirlendi. Radyografik değerlendirme yapıldı ve OHQoL-UK anketi uygulandı. Metal seramik restorasyonların sağ kalım oranı %100 iken zirkonya restorasyonlarda bu oran %91,7 olarak bulundu. 1 zirkonya restorasyonda küçük seramik kırığı ve başka bir restorasyonda altyapı kırığı oluştu. PI ve SK değeleri 1. Haftanın sonunda metal seramik restorasyonlarda istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. Ancak diğer periodontal ölçümlerde, MMP-8 konsantrasyonlarında, OHQoL-UK skorlarında ve radyografik değerlendirmede iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi. Periodontal dokular her iki restorasyona da iyi cevap vermiştir. Ancak zirkonya restorasyonlarda altyapı ve seramik kırığı çözülmesi gereken problemlerdir.
Özet (Çeviri)
Metal ceramic restorations have been widely used in dentistry, but because of aesthetic demand there has been a move toward ceramic restorations such as zirconium dioxide. The purpose of this clinical study is to investigate and compare the effect of zirconia and metal alloy on periodontal tissues. 12 patients who needed two posterior three unites FDPs included in study. Each patient had one zirconia and one metal ceramic restoration. 12 zirconia and 12 metal ceramic total of 24 FDPs were fabricated. One week and 6 months after cementation, FDPs were evaluated. Californian Dental Association (CDA) quality evaluation system was used to evaluate the prosthetic outcome. Periodontal parameters were assessed by determining the plaque index (PI), bleeding on probing (BOP), gingival index GI, probing pocket depht (PPD) and position of gingival margine of the abutment teeth. GCF concentration of MMP-8 determinated by ELISA. Radiographic evaluation and OHQoL questionnaire were performed. The survival rates for metal-ceramic and zirconia restorations were %100 and %91,7 respectively. Minor chipping of the veneering ceramic was observed in 1 zirconia FDPs and framework fracture in another. PI and BOP score of metal ceramic restoration were significant higher than zirconia at one week. No significant differences were observed between two groups with regard to other periodontal parameters, MMP-8 concentration, OHQoL score and radiographic evaluation. Periodontal tissues showed good response to the both type of restoration. Framework fracture and ceramic chipping at zirconia restoration shoul be reduced.