İliak arter anevrizmalarının endovasküler tedavisi
Endovascular repair of iliac artery aneurysms
  1. Tez No: 412503
  2. Yazar: EMRAH YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BARAN ÖNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İliak arter anevrizması, anevrizma, endovasküler tedavi, İliac artery aneurysm, aneurysm, endovascular treatment
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, iliak arter anevrizmalarının endovasküler tedavisinin erken-orta dönem sonuçlarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya 2005 ile 2015 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı'nda endovasküler yolla tedavi edilen 19 adet AAA ile devamlılığı olmayan iliak arter anevrizması (35- 78 yaşları arasında 16'si erkek, 2'si ise kadın, toplam 18 hasta) dahil edildi. Tedavi kriteri, anevrizmanın semptomatik olması ya da boyut olarak 3 cm çapa ulaşması idi. Lezyonlar işlem öncesi BT anjiografi ve DSA ile görüntülenmiş ve tedavi planlaması yapılmıştır. İşlem sonrası da 1, 6 ve 12. aylarda ve daha sonra yıllık BT anjiografi kontrolleri yapılmıştır. Kontrollerde stent-greft, koil/vasküler tıkaç migrasyonu, bütünlük kaybı, açıklığı, endolek (kaçak) varlığı ve diğer komplikasyonlar değerlendirilmiştir. Bulgular: Toplamda 13 AIA, 3 IIA, 3 EIA anevrizması endovasküler yolla tedavi edilmiştir. İki adet rüptüre anevrizma, üç adet psödoanevrizma, bir adet de disekan anevrizma tamiri yapılmıştır. Tüm işlemler hiçbir işlem sırası ya da işlem sonrası ciddi komplikasyon olmadan başarı ile gerçekleştirilmiştir. İşlem sırasında, erken ve orta dönem takiplerde mortalite oranı % 0 olarak gerçekleşmiştir. Hiçbir hastada rüptür, stent migrasyonu, trombozu ya da stent-greft ile ilişkili komplikasyon izlenmemiştir. Stent-greftlerin primer açıklık oranı % 100 olarak gerçekleşmiş olup hiçbir hastada ilave girişime gerek görülmemiştir. 81 Literatürde iliak arter anevrizmalarının endovasküler tedavisi sonucu komplikasyonlar ve sıklıkları tanımlanmıştır. Bizim çalışmamızda da literatürle benzer özellik ve sıklıkta komplikasyonlar izlenmiştir. Sonuç: İliak arter anevrizmalarının endovasküler tedavisi cerrahiye kıyasla daha az mortalite ve morbidite oranlarına sahip olup giderek daha fazla tercih edilen etkin ve güvenilir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to evaluate short and mid-term follow-up results of endovascular treatment of iliac artery aneurysms. Materials and Methods: Endovascular iliac aneurysm repair was performed in 18 patients (range 35-78 years, 16 male, 2 female) between 2005 and 2015 in Gazi University of Medicine Deptartment of Radiology. Treatment is indicated if the aneurysm is > 3 cm or if the patient is symptomatic. İn all cases lesions were evaluated previously with Computed Tomography Angiography (CTA), DSA and treatment strategy was planned on images. CTA is routinely performed 1, 6, 12 months and than anually after endovascular treatment. Migration, failure, patency, endoleak, thrombosis of the stent-grafts and coils were evaluated at the controls. Results: Totally 13 common iliac artery (CIA), 3 internal iliac artery (IIA), 3 external iliac artery (EIA) aneurysms were repaired. Two ruptured aneurysms, 3 pseudoaneurysms and one dissecting aneurysm were treated. All of the interventions were finished succesfully with no procedural or postprocedural serious complications. Procedural, early and mid-term follow up mortality was % 0. No case shows stent migration, thrombosis, rupture or other complications. Primer patency rate is % 100 with no reinterventions. İn this study complication ratios are similar to the literatüre. Conclusion: Endovascular repair of iliac artery aneurysms is safe and effective and could be offered as first-line tretment.