Kayıt dışı ekonomi ile mücadelede devlet politikaları, 2000-2001 ve 2008 Krizlerinin kayıt dışı ekonomiye etkileri
Government policies i̇n the struggle against the unrecorded economy, the effects of unrecorded economy of the 2000-2001 and 2008 Crisis
- Tez No: 415809
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE MERAL UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Kayıt DıĢı Ekonomi, Etkileri, Devlet Politikaları, 2000-2001 ve 2008 Krizleri, Informal Economy, Effects, Government Policies, 2000-2001 and 2008 Crisis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mali İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Günümüz ekonomilerinin önemli sorunlarından birisi olan kayıt dışı ekonomi, ya hiç belgelere bağlanmayarak ya da içeriği gerçeği yansıtmayan belgelerle, gerçekleştirilen ekonomik faaliyetin, devletten tamamen ya da kısmen gizlenerek, kayıtlı ekonominin dışına taşınmasıdır. Kayıt dışı ekonominin ortaya çıkmasında mali, ekonomik, idari, sosyal ve siyasi nedenler başta olmak üzere birçok neden vardır. Kayıt dışı ekonomi, karmaşık bir yapıya sahiptir. Etkileri, boyutları, ülkelerin gelişmişlik düzeylerine, toplumsal ve ekonomik yapılarına göre değişmektedir. Kayıt dışı ekonominin boyutları, tam olarak belirlenememektedir. Ancak yapılan tahminler,kayıt dışı ekonomi ile mücadelede yol gösterici olmaktadır. Ayrıca, kayıt dışı ekonominin etkileri denilince, ilk akla gelen olumsuz etkileridir, fakat olumsuz etkileri kadar olmasa da olumlu etkileri de mevcuttur. Kayıt dışı ekonominin, ülkelere olumsuz etkileri uzun vadeli ve kalıcı, olumlu etkileri ise kısa vadeli ve geçici olmaktadır. Özellikle kriz dönemlerinde artış gösteren kayıt dışı ekonominin, etkileri de artmaktadır. Tüm ülke ekonomilerini ve Türkiye ekonomisini bu kadar etkileyen kayıt dışı ekonomi ile mücadele için, bireyden devlete kadar herkese görev düşmektedir. Devletin belirlediği politikalar ışığında, kayıt dışı ekonomi ile mücadele edilmelidir. Toplumun sosyal ve siyasi yapısına, ekonomik durumuna, içinde bulunduğu koşullara göre etkinliği en fazla sağlayacak politikalar belirlenmeye özen gösterilmelidir. Bu çalışmada, öncelikle kayıt dışı ekonomi kavramı ve kayıt dışı ekonominin nedenleri ve özellikleri üzerinde durulmuştur. Daha sonra, kayıt dışı ekonominin boyutları ile ilgili tahminler ve etkileri ele alınmıştır. Son olarak da, kayıt dışı ekonomi ile mücadele için yapılabilecek politikalar ve Türkiye'de bu zamana kadar yapılmış uygulamalara değinilerek, 2000-2001 Türkiye Krizi ve 2008 Küresel Krizlerinin kayıt dışı ekonomi üzerindeki etkisinden bahsedilmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the major problems of today's economy is unrecorded economy, which either by no documents at all, or by documents that do not reflect reality, the realization of economic activities, partially or completely hidden by the government, is taken out of the recorded economy. There are many reasons for the emergence of unrecorded economy of which financial, economic, administrative are the first ones on the list. Unrecorded economy has a complex structure. The effects, the size varies accordingly to the social and economic structure and the development level of the country. The size of the unrecorded economy cannot be fully determined. However, the estimates can be used as guidance for the fight against unrecorded economy. Also, when one mentions the impact of the informal or unrecorded economy, the negative effects come to mind first, but even though in lesser extend, also positive effects are present. The negative effects on the country due to unrecorded economy are a long-term and permanent one, while the positive effects are short-term and temporary. In particular, showing an increase in the unrecorded economy in crisis, the effects are also increasing. The task to fight against unrecorded economy, that affects all economy and also the Turkish economy in such intense way, falls to everyone from the individuals to the state itself. There should be a fight against unrecorded economy in the political prospect determined by the government. Careful consideration must be taken in to account to determine policies to provide maximum efficiency within society's social, political structure and economic status. In this study, the concept of the informal economy and the causes of unregistered economy, its aspects are taken into focus. Furthermore, the estimates and impact on the size of the unrecorded economy are discussed. Finally, the policy to fights against the unrecorded economy and focusing on what has been done already accordingly in Turkey, the 2000-2001 Crisis and the 2008 Global Crisis are mentioned to emphasis the effects on the unrecorded economy.