Preterm bebeklerde yatış pozisyonunun kalp tepe atımı, oksijen saturasyonu ve ağrı düzeyine etkisi
Effect of lying position in preterm infants on heart rate, oxygen saturation and pain level
- Tez No: 417434
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU GÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Preterm, sırtüstü fleksiyon, yüzüstü fleksiyon, preterm yatış posizyonu, kalp tepe atımı, ağrı, saturasyon, Preterm, supine flexion, prone flexion, preterm lying position, heart rate, pain, saturation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Araştırma, YYBÜ' lerinde preterm bebeklerin gelişim sürecinde bebeklere verilen sırtüstü fleksiyon (SF) ve yüzüstü fleksiyon (YF) pozisyonlarının kalp tepe atımı (KTA), oksijen saturasyonu (SpO2) ve ağrı düzeyine etkisini belirlemek amacıyla deneysel olarak planlandı. Araştırma örneklemini Şubat 2013- Kasım 2014 tarihleri arasında, İstanbul ilinde bulunan özel Medipol Üniversitesi Hastanesi YYBÜ'nde yatan, araştırma kriterlerine uyan ve ailelerinden gönüllü onam izni alınan 46 preterm bebek oluşturdu. Araştırma grubuna alınan her bebeğe hem sırtüstü fleksiyon hem de yüzüstü fleksiyon pozisyonu verilerek aynı grup üzerinde iki farklı pozisyonun etkileri (kalp tepe atım hızı, oksijen saturasyonu ve ağrı) değerlendirildi. Araştırma sonucunda bebeklerin 2. saatte YF'daki KTA hızlarının, SF'ndaki KTA hızdan anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlendi (p=0.001). Bebeklerin SpO2 değerleri arasında farklı pozisyonlara göre 1. ve 2. saatte istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı belirlendi (p>0,05). Ağrı puan ortalamalarının YF pozisyonunda zaman içinde giderek düştüğü görülmekle birlikte tüm saatlerde gerçekleştirilen ölçümlerden elde edilen ağrı puan ortalamalarının pozisyonlara göre karşılaştırmasında istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı belirlendi (p>0,05). Sonuç olarak, her iki pozisyonda da ağrı düzeyinde değişikliğin olmadığı, YF pozisyonunda KTA sayısının arttığı, fakat SpO2 değeri arasında fark olmadığı belirlendi. Preterm bebeklerin verilen yatış pozisyonunun fizyolojik uyaranlara bağlı geliştiği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Effect of Lying Position in Preterm Infants on Heart Rate, Oxygen Saturation and Pain Level This research was planned as experimental in order to determine the effects of supine flexion (SF) and prone flexion (PF) positions given to the infants during the infant development period at NICU's on; heart rate (HR), oxygen saturation (SpO2) and pain level. The sample of the study was included 46 preterm infants who have been hospitalized in NICU of Private Medipol University Hospital in Istanbul between the dates February 2013 and November 2014, meet the research criteria and voluntary consents obtained from their families. Each infant included to the research group was both given supine flexion and prone flexion positions and the effects of different positions on the same group were evaluated (cardiac apex rate, oxygen saturation and pain). As the result of the research; HRs of the infants in PF at 2nd hour was found significantly higher than the HR in SF (p=0.001). There was not any significant difference determined for the SpO2 levels of the infants according to position at 1st, and 2nd hours statistically (p>0,05). Although mean pain scores were seen to gradually decrease in time for PF, there wasn't any significant difference determined in the comparison of the mean pain scores obtained throughout all the hours with positions statistically (p>0,05). Consequently, it was determined that there was no change on pain level and SpO2 level in both positions; HR increases in PF position. It was suggested that the lying position given to preterm infants develop due to physiological stimulants.