Ofis çalışanlarında ergonomi eğitiminin ağrı şiddeti, fonksionel kısıtlılık ve farkındalık düzeyine etkisi
Effects of ergonomic education on pain, functionalty and awareness of ergonomy in the office workers
  1. Tez No: 417435
  2. Yazar: OKAN KELEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELEK GÜNEŞ YAVUZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kas-iskelet ağrısı, fonksiyonel durum, ergonomi, ergonomi farkındalığı, ergonomi eğitimi, ofis çalışanları, Musculoskeletal pain, functional status, ergonomy, awareness of ergonomy, ergonomic education, office workers
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmanın amacı; ofis çalışanlarında ergonomi eğitiminin ağrı şiddeti, fonksiyonel kısıtlılık ve farkındalık düzeyine etkisini araştırmaktır. Bozlu Holding bünyesindeki 40 ofis çalışanından kas-iskelet sistemi ağrısı olan 24 kişi seçilerek Haziran 2015-Ocak2016 tarihleri arasında çalışma tamamlanmıştır. Katılımcıların ağrı şiddetlerini değerlendirmek için Visüel Analog Skala (VAS), fonksiyonel düzeylerini değerlendirmek için Oswestry Skalası, ergonomi farkındalık düzeyleri için de ÇSGB'nın iş güvenliği uzmanlığı anketi kullanılmıştır. Çalışmaya katılan 24 katılımcıdan 20'si kadın 4' ü erkek , yaş ortalamaları 32,5±8,1 yıl idi. Oswestry Skalası toplam skoru eğitim öncesinde 39,2±12,0 iken eğitim sonrasında 33,3±12,0 olarak (p˂0,05) görüldü. Eğitim öncesi VAS istirahat skorları 3,5±2,1, VAS aktivite skorları 4,4±2,1 iken, eğitim sonrasında VAS istirahat 2,1±1,8 ve VAS aktivite 2,5±1,8 olarak bulunmuştur (p˂0,05). Ayrıca ofis ergonomi farkındalık anketine verilen cevapların 14'ünde pozitif yönde anlamlı fark bulunmuştur (p˂0,05), 11 soruda anlamlı bir değişiklik bulunamamıştır (p>0,05). Sonuç olarak; kas-iskelet sistemi şikayetleri olan ofis çalışanlarında ergonomi eğitiminin ağrı şiddeti, fonksiyonel kısıtlılık ve ergonomi farkındalık düzeyini pozitif yönde etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Effects of ergonomic education on pain, functionalty and awareness of ergonomy in the office workers The purpose of this study is to evaluate the effects of ergonomic education on pain, functionalty and awereness of ergonomy in the Office workers. 24 office workes were selected who had musculoskeletal pain in 40 office workers at Bozlu Holding and included in this study between June 2015 and January 2016. In this study, Visuel Analog Scale (VAS) was used for pain severty, Oswersty Scale was used for evaluating the functionality level and job security expertise questionnaire of ÇSGB was used for evaluating the awareness of ergonomy in Office workers. The mean age of the 24 participiants' age was 32,5±8,1 , twenty participiants were woman and four participiant were man. Total score of the Oswersty Scale was 39,2±12,0 before the ergomomy education and it decreased to 33,3±12,0 after the education (p˂0,05) . The VAS score in rest was 3,5±2,1 and it was 4,4±2,1 with activity before the education and after the education the scores decreased to 2,1±1,8 and 2,5±1,8 (p˂0,05). Also the score of fourteen answers of the questionnaire of awareness of ergonomy increased positively (p˂0,05), but there was no significant change in score of eleven questions (p>0,05). As a result, ergonomic education affected the pain, functionalty and awareness of ergonomy in the office workers