İş güvenliği tazminatlarının TMS 37'ye göre raporlanması ve perakende sektöründe dipnot analizi
The reporting of job security compensations and footnote analysis in retail sector according to IAS 37
- Tez No: 417643
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AZALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Karşılıklar, Koşullu Borçlar ve Varlıklar, TMS 37, İş Güvenliği, Tazminatlar, Liabilities, Contingent Liabilities and Assets, IAS 37, Job Security Compensation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili yönetmelik ile diğer kanunlarla iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları düzenlenmiştir. İSGK ile işyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması, mevcut iş sağlığı ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi amaçlanmıştır. Bu kanun işverenlerin ve çalışanların görevlerini, yetkilerini, sorumluluklarını, haklarını ve yükümlülüklerini düzenler. İş kazaları ve meslek hastalıklarından kaynaklanan dava sonuçlarına göre işletmeler tazminat ödemek zorunda kalabilmektedirler. Dipnot, finansal raporlarda yer alan finansal tablo unsurları hakkında açıklamaların yer aldığı metinlerdir. Dipnotlarla finansal tablodaki tutarların, neleri kapsadığı, nasıl hesaplandığı gibi detayların bilgi kullanıcılarının anlayacağı formatta verilmektedir. TMS 37'de dipnotların hangi bilgileri kapsaması gerektiği açıklanmıştır. Bu çalışmada, işletmelerdeki iş güvenliği tazminatlarının TMS 37'ye göre finansal raporlara nasıl yansıtılıp raporlanacağı incelenmiştir. Uzun yıllar sürebilen iş güvenliği kaynaklı tazminatların, finansal tablo dipnot açıklamaları örneklerle anlatılmıştır. SPK'ya tabi halka açık firmalardan örnek firmalar seçilerek finansal tablo dipnot açıklamaları incelenmiştir. Firmaların TMS 37 ile ilgili dipnotları ile dava karşılıkları incelenmiştir. Dava karşılıklarının firmalara göre değişimleri incelenerek firmaların finansal tabloları arasındaki farklılıklar ve benzerlikler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Job security and health applications in organized is organized with the job security and health law numbered 6331 and related regulations. The job security and health law (ISHL) intends to obtain. Job security and health of the enterprises and to improve the present conditions of job security and health. This law organize the rights, authorities, duties, and responsibilities of workers and employers. The enterprises has to pay compensations due to job security and professional illness after the court sentences. Footnotes are the statements which take place in the financial reports and contains clarification of finantial tables. In the foot notes, one can find the details on the how to calculate and what to contain of the sum in the financial tables. In the IAS37 which knowledge will be covered by the footnotes. In this study, the way of reporting the job security compensations is discussed, The compensations, in particular, due to long term job securities sentences are exampled in the financial tables footnotes with typical examples. Soe enterprices which belongs to Turkish Capital Market (SPK) are taken as an example and their financial foot notes are studied. The related footnotes and job security penalties and liabilities related to IAS37 of these firms are investigated. The liabilities of different firms is studied and the differences and similarities amoung liabilities of the firms in the financial tables are given.