Uluslararası ilişkilerde İran'ın yumuşak güç politikaları
Iran's soft power politics in international relations
  1. Tez No: 428552
  2. Yazar: MUHAMMET CİHAN GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İran, Yumuşak Güç, Şiilik, İran Devrimi, Kültür, Dış Politika, Humeyni, Iran, Soft Power, Shia Islam, Iranian Revolution, Culture, Foreign Policy, Khomeini
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu tez çalışmasında, Uluslararası İlişkiler'de güç kavramı, güç kullanımı ve uluslararası ilişkilerde yumuşak güç kavramı tanımlanmış, ardından İran'ın kültürel değerleri ve İran'ın siyasi ve ideolojik değerlerini yayma faaliyeti incelenmiştir. İran dış politikasını ele alan bölümde öncelikle İran dış politikasının temel dinamikleri tanıtılmaktadır. İran İslam Cumhuriyeti'nin sahip olduğu yumuşak güç kaynakları açıklanarak bu kaynaklardan hareketle geliştirdiği politikalar incelenecektir. İran'ın yumuşak güç kaynakları incelenirken Joseph Nye'ın yumuşak gücün kaynakları olarak incelediği“kültür”,“siyasi değerler”ve“dış politika”sınıflandırması esas alınmıştır. Diğer yandan İran'ın bir dış politika enstrümanı olarak kullandığı ABD-İsrail karşıtı retoriğin oluşturduğu yumuşak güç etkileri araştırılmış ve bölge politikaları incelenmiştir. Yine bu bölümde, İran'ın Şii dünyasındaki etkinliği ve İran'ın kamu diplomasisi faaliyetlerinin, Şii topluluk ve organizasyonlar ile Şii nüfusun yoğun olduğu ülkeler üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise İran'ın yumuşak güç unsurlarını kullanma yeteneği tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the concept of power in the International Relations, implementation of power, and the concept of soft power in the International Relations have been defined, and following, cultural values of Iran and Iran's activities of disseminating its political and ideological values have been examined. In the part of the thesis dealing with Iran's foreign policy, the main dynamics of Iran's foreign policy are introduced. Demonstrating the soft power resources that the Iran Islamic Republic have, its policies that have been developed with reference to these resources will be examined. In the analysis of Iran's soft power resources, Joseph Nye's classification, which approaches“culture”,“political values”and“foreign policy”as the resources of soft power, is based on. At the same time, the soft power impacts of the anti-American-Israel rhetoric that is used as a foreign policy instrument by Iran has been investigated, and Iran's regional politics have been examined. Besides, in this part, Iran's influence on the Shia world, and the effects of the activities of Iran's public diplomacy on the Shia communities and organizations, and on the Shia majority countries have been examined. In the final part of the thesis, Iran's faculty of using soft power elements is discussed.