Altı haftalık dayanıklılık antrenman metodunun elit düzey basketbolculardaki bazı hematolojik değerler üzerine etkisi
The affect of the method of six weeks endurance training on some hemotological values i̇n the elite basketball players
  1. Tez No: 418169
  2. Yazar: MEHMET GÖKSU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Spor, Biochemistry, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Basketball, Endurance, Blood, Lipoprotein
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Basketbolculara sezon başı hazırlık döneminde dayanıklılık antrenmanlarının performansı artırırken hematolojik parametreleri nasıl etkilediğini ortaya koymak için planlanmıştır. Gönüllü sporcuların (18-20 yaş), herhangi bir hastalık taşımamalarına, düzenli ilaç kullanıyor olmamalarına ve akut bir hastalık geçirmemiş olmalarına dikkat edildi. Kontrol ve çalışma grubunda yer alan gönüllülerden 10-12 saat açlık sonrası sabah 09:00-09:30 saatleri arasında kol venden yaklaşık 10 ml alınan kan rutik biyokimya tüplerine aktarıldı. Alınan kan örneklerinden elde edilen serumların bir kısmı biyokimya profillerinin analizi için, bir kısmı ise karaciğer enzim parametrelerinin analizi için ayrıldı. Biyokimya için rutik biyokimya tüplerine alınan kanların pıhtılaşması için 30dk bekletildikten sonra 15dk boyunca 4000 rpm hızında santrifüj edildi. Sonrasında ayrılan serumlar -80º C'de dondurularak çalışma sonunda analiz edilmek üzere saklandı. Çalışmada, altı hafta boyunca basketbolculara dayanıklılık antrenman programı uygulanarak kan hematolij değerleri üzerine olan etkisi araştırıldı ve yapılan analizde şu sonuçlara varıldı: Sporcuların egzersiz öncesi Ast değeri 32±0,7 iken egzersiz sonrasında 41±2,02, Alt değeri egzersiz öncesi 35±3,31 iken egzersiz sonrasında 31±1,84, Albumin değeri 4,65±0,49 iken egzersiz sonrasında 4,95±0,42, Total Bilirubin egzersiz öncesi 0,55±0,07 iken egzersiz sonrasında 0,65±0,21, Glukoz egzersiz öncesi 76,5±7,07 iken egzersiz sonrasında 90,5±3,53, Bun egzersiz öncesi 15,42±1,97 iken egzersiz sonrasında 14,72±0,98 tespit edilmiştir. Sporcuların egzersiz öncesi Ldh değeri 276,5±43,13 iken egzersiz sonrasında 267,5±30,4, Trigliserid egzersiz öncesi 227±35,35 iken egzersiz sonrası 167±120,2, Kolesterol egzersiz öncesi 183,5±47,37 iken egzersiz sonrası 180,5±51,61, Hdl-k egzersiz öncesi 39±8,48 iken egzersiz sonrası 42±4,24, Ldl-k egzersiz öncesi 121±36,76 iken egzersiz sonrası 93±31,81 olarak tespit edilmiştir. Sporcuların egzersiz öncesi Ca değeri 9,5±0,28 iken egzersiz sonrasında 9,6±0,14, P egzersiz öncesi 3,15±0,35 iken egzersiz sonrasında 3,25±0,49, Mg egzersiz öncesi 2,2±01 iken egzersiz sonrasında 2,2±05, Na egzersiz öncesi 138,5±2,12 iken egzersiz sonrasında 139,5±3,53, K egzersiz öncesi 4,46±0,15 iken egzersiz sonrasında 4,55±0,28 olarak tespit edilmiştir.Sonuç olarak, altı hafta dayanıklılık antrenmanı sporcuların karaciğer enzimlerini düzenlediği ve depo yağların yakılması hızlandırdığı bununla birlikte lipit oksidasyonu artırdığını, antrenörlerin bu dönemde sporculara antioksidan destekli beslenme programların uygulamaları ve antren programlarında bireysel, çevresel faktörleride göz önünde bulundurarak sporcu performanslarını artıracağı önerilebilir. Anahtar Kelimeler : Basketbol, Dayanıklılık, Kan, Lipoprotein, Kan Mineral Düzeyi
Özet (Çeviri)
It is plamed to present how to affect hemortdogic parameters while endurance trainings increase performance. It is paid attention that voluntear athletes (18-20 ages) not to have any ilness, not to use regular medicine and not to transmit a disease. About 10 ml blood taken from voluntears in working and control group after 10-12 hours hunger from arm vein between at 9:00-10:00 in the morning is transferred to rostine biochemistry tubes. Same parts of serums taken from blood sample are left to analysis of biochemistry profiles and some parts of serumsa re left to analysis of liver enzymes parameters. Bloods taken to biochemistry tubes for biochemistry are centrifuged during 15 minutes in the spead of 4000 rpm to thrombose after the bods are waited in 30 minutes. And than serums that is left are hiden to analyse after working by frosting at -800c. In the working, the effect on blood hemotology volse by applying the programme of endvance tarining to basketball players is rescarched dring six weeks And these results are gotten in the reserch: While suberdinote rate of athletes is 32±0,7 before exercise, upper rate is 41±2,02, while lawest valve is 35±3,31 before exercise, it is 31±1,84 before exercise, while Albumin volse is 4,65±0,49, after exercise it is 4,95±0,42, while Total Bilirubin is 0,55±0,07 before exercise, efter exercise it is 0,65±0,21, while Glukoz is 76,5±7,07 before exercise, after exercise it is 90,5±3,53, while Bun is 15,42±1,97 before exercise, after exercise it is 14,72±0,98, while Ldh volse of athletes before exercise is 276,5±43,13, after exercise it is 267,5±30,4, while Trigliserid is 227±35,35 before exercise, after exercise it is 167±120,2, while Cholesterol is 183,5±47,37 before exercise, it is 180,5±51,61 after exercise. While Hdl-k is 39±8,48 before exercise, it is 42±4,24 after exercise. While Ldl-k is 121±36,76 before exercise, it is 93±31,81after exercise.While Ca volse of athletes is 9,5±0,28 before exercise, after exercise it is 2,2±0,5, while before exercise , after exercise, it is 139±3,53, while K is 4,46±0,15 before exercise, it is 4,55±0,28 exercise. As a result, these things can beurolenstood: six week endurance training puts in arder liver enzymes ot athletes and it speeds up burning oils, besides, it increases lipit oxidation. İn this term, it is offered that trainers apply to athletes nudrition programmes supported antioxidant and trainers increase performance of athlete by considering individual and envirometal factors