Musculus flexor digitorum profundus aksesuar başının alternatif greft olarak kullanılabilirliğinin araştırılması
Musculus flexor di̇gi̇torum profundus aksesuar başinin alternati̇f greft olarak kullanilabi̇li̇rli̇ği̇ni̇n araştirilmasi
- Tez No: 419940
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALEV BOBUŞ KARA, PROF. DR. NURTEN ERDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Musculus fleksor digitorum profundus aksesuar başı, tendon grefti, biyomekanik, musculus palmaris longus, musculus plantaris, Accesory head of flexor digitorum profundus muscle, tendon graft, biomechanic, palmaris longus muscle, plantaris muscle
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Son yıllarda, artan cerrahi rekonstrüksiyon teknikleri ile tendon transferleri de sık yapılan operasyonlardan biri haline gelmiştir. Trafik kazaları, kesici alet yaralanmaları ya da bazı romatizmal hastalıkların yarattığı dejeneratif hasarlar sonucunda tendon grefti uygulamaları bir gereklilik haline gelmiştir. Literatürde en çok kullanılan tendon greft donörleri m. palmaris longus, m. plantaris, m. ekstansor digitorum longus, m. ekstansor indicis proprius ve m. gracilis olarak geçmektedir. Birçok aday kas ve tendon olmasına rağmen farklı kullanım alanları ve varyatif durumlar nedeni ile zaman zaman da alternatif tendon adaylarının gerekliliği önerilmektedir. Biz de buradan yola çıkarak musculus fleksor digitorum profundus kasının aksesuar başının tendon grefti olarak kullanılabilirliğini araştırmayı hedefledik. Çalışmamızda, bu kasın tendonunun, tendon grefti için donör bölgesi olup olamayacağı iki basamakta incelendi. Birinci aşamada morfometrik olarak uygunluğu, ikinci aşamada ise biyomekanik olarak uygunluğu test edilerek güncel olarak kullanılan greft donörleriyle karşılaştırıldı. Bu amaçla musculus palmaris longus, musculus plantaris ve musculus fleksor digitorum profundus kasının aksesuar başının tendonları kullanıldı. 11 erişkin kadavradan alınan kasların ve tendonlarının uzunlukları, kalınlıkları ve genişlikleri ölçüldü. Bu parametreler birbirleriyle karşılaştırıldı. Alındıkları ekstremitelerin de uzunluk ve genişlikleri ölçülerek aralarındaki korelâsyonlara bakıldı. Biyomekanik olarak ne kadar gerilime dayanabildikleri ölçüldü. Ancak kadavraların farklı tahnit koşullarında saklanmış olmaları sebebiyle birbirleriyle istatistiksel olarak karşılaştırılamadı. Sonuç olarak ele alınan aksesuar tendonun morfometrik olarak uygun olduğu, biyomekanik olarak kısmen yeterli olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
In the recent years, tendon graft operations turned out to be a widely used surgical procedure in the light of latest developments in the reconstruction techniques. Tendon graft surgery becomes a necessity due to the rheumatological diseases arising from traffic accidents, stab wounds or degenerative lesions. According to the literature, the most frequently used tendon graft donors are plantar, long digital extensor, indicis proprius and gracilis muscles. Despite several muscles and tendons are used as a graft, alternative tendon candidates are occasionally suggested in the variative cases and differential application purposes. Therefore, we propose that accessory head of the flexor digitorum profundus muscle may be a candidate for grafting. To test our hypothesis, we intended to evaluate the morphometric and biomechanical features of these tendons. The palmaris longus, accessory head of the flexor digitorum profundus and plantaris muscles of 11 adult cadavers were used for the morphometric analysis. The length, width and thickness of these muscles and tendons were compared between each other. Additionally, the length and width of the related extremities were measured and correlations to each other evaluated. For the biomechanical assessment, the maximum tension that the tendons can resist was measured. However, due to the differential fixation status of the cadavers, we couldn't obtain reliable data out of these biomechanical measurements. In conclusion, our overall findings suggest that the accessory head of the flexor digitorum profundus is morphometricly but not biomechenically completely compatible for grafting.