Oryantasyon eğitiminin çalışan performansına etkileri hakkında bir uygulama
An application about the effects of orientation programs on employee performance
  1. Tez No: 421433
  2. Yazar: LEVENT ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKAİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları, Eğitim, Oryantasyon
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Yirmi birinci yüzyılda işletmeler nitelikli personeli en üst düzeyde gereksinim duymakta, tatminkâr ve çalışma ortamını iş görenlerin hoşnut kalacağı bir şekilde kurgulamamış işletmeler kalifiye personeli elinde tutmakta zorlanmaktadırlar. Özellikle iş yerine ve işe alışmada, işe yeni alınan personelin işyerlerinde geçirdikleri ilk zamanları mesleki açıdan oldukça zorlayıcı olmaktadır. İşe alışma sürecinde yaşanan sorunları azaltmak ve çalışanların performansında olumlu değişiklikler olması adına işletmeler oryantasyon eğitimine önem vermek zorundadırlar. Yapılan bu araştırma göstermiştir ki oryantasyon eğitimi alan çalışanların işe karşı sadakati ve verimlilik anlamında sorun yaşanmaması sağlanmış olduğu ve çalışanın motivasyonunun artmış olduğu bu nedenle de performansının üst düzeye çıkacağı öngörülmüştür. Yapılan bu araştırmanın ilk bölümünde konuya dair giriş mahiyetinde genel bilgilendirme yapılmıştır. Bu araştırmanın teorik bölümünde insan kaynakları yönetiminde eğitim süreci, eğitimin işletmeler ve personel için önemi, eğitim çeşitleri, özellikler oryantasyonu yakından ilgilendiren hizmet içi eğitim konusu ve hizmet içi eğitimin gerekliliği, eğitimin çalışanların performansının artması için gerekli unsurlarından motivasyon üzerindeki etkisi konuları ele alınmıştır. Daha sonra oryantasyon eğitiminin kavramsal çerçevesi incelenerek planlama uygulanması hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın dördüncü ve son bölümü saha çalışması olan anket uygulamasına ayrılmıştır. Araştırmanın çözmeyi amaçladığı problemin belirtilmesi, amacın, önemin, sayıltıların ifade edilmesi ve devamında anket grubunun sınırlılığının, örneklem gurubunun, ölçme araçlarının güvenilirliğinin ve ölçüm sonuçlarının yorumu ile veri toplanması hakkında verilen genel bilgileri anket çalışmasının sonuçlarının irdelenmesi izlemiştir. Çalışmamızın amacını; oryantasyon eğitiminin personelin performansına etkisini belirlemek oluşturmaktadır. Oryantasyon eğitimi alan personelin performanslarındaki değişimlere dair görüşleri alınarak oryantasyon eğitiminin personelin performansına olumlu veya olumsuz etkileri incelenmiştir. Uygulama bölümünde ise Antalya ilinde yer alan 5 yıldızlı 3 otel zincirine sahip bir işletme deki daimi personele uygulanan oryantasyon eğitiminin performansa etkisi, üzerine anket çalışması yapılmış ve Anova testinden de görüldüğü üzere %53,3 lük performans değişikliğinin doğrusal regresyon modeli ile oryantasyon değişkeninden kaynaklandığı görülmüş, şekilde 1 saçılım grafiğinde de görüldüğü üzere performans ve oryantasyon değişkeni arasında pozitif yönlü 0,733 doğrusal bir ilişki olduğu ve oryantasyon eğitiminde ki 1 br artışının performansa 0,75 br artışa neden olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the twenty-first century requires the highest level of qualified personnel businesses, satisfactory and constructed in a way that could not be satisfied with those who work for the company's operating environment have difficulty in keeping qualified staff in his hand. Especially in the work place and work the first time they had become accustomed work on new staff in the workplace is quite challenging of business. Work on behalf of get used to reduce the problems in the process and to motivate business staff must give attention to the orientation. Made this area of research has shown that orientation training attendance and work adaptation of the staff, according to the staff orientation training which requires taking a longer process. In the first part of the research done on the subject have been made in the introductory general information. The theoretical part of the training process in human resource management this research, education, business and the importance for staff, training types, adaptation work has focused on the impact in addition to motivation. The aim of our study; To determine the effect of orientation training constitutes staff performance. Orientation training for the performance of the staff of the positive or negative effects of orientation training was investigated by examining the behavior of the staff. In the application section of the applied orientation of the performance of a business and its effect on motivation, trained staff administered questionnaire was determined. This section focuses on the first part of the demographic characteristics of the staff. The second part focuses on the views of staff orientation training on the impact on the performance and motivation. As a result of survey“Orientation training that businesses, keeping high performance is kept in the hands of qualified and trained staff. Orientation training of staff is to achieve success in business as adapted to work in less time.”Conviction has occurred. In the execution section; a survey study to measure the impact of the orientation training on the actual performance of the staff is done for the permanent staff of a company having 3 5-star hotel chain and as it is seen by the Anova test, 53.3% change in the performance is occured because of the linear regression model and the orientation factor. Moreover, as it is seen by the dispersion graphic in figure 1, it is observed that there is a positive relationship between performance variable and orientation variable at a point of 0.733 and it is seen that 1 unit increase in the orientation training has a positive impact on actual performance by 0.75 units. Key Words : Human Resources, Training, Orientation