Otel işletmelerinde işe alıştırma (oryantasyon) eğitiminin önemi ve işgören performansına etkisi: Almatı'daki dört ve beş yıldızlı otellerde bir araştırma
The role of training program in hotel industry and its effect on employee performance: The research on four and five stars hotels in Almaty
  1. Tez No: 159468
  2. Yazar: KAMSHAT TEMİRALİYEVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ YAYLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Otel İşletmeleri, İnsan Kaynakları, İşe Alıştırma Eğitimi, İşgören Performansı, Hotel Industry, Human Resources, Orientation Training Program, Employee Performance
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET Bilgi ve hızın kesiştiği bir dönemde, otel işletmelerinde çalışanların işlerine en çabuk ve en verimli şekilde adapte olmaları artık vazgeçilmez bir unsurdur. Otel işletmeleri, yeni işe aldıkları ya da görev alanını değiştirdikleri işgörenin, yeni görevine, yeni çalışma ortamına, yeni iş arkadaşlarına, yeni bir işletme kültürüne ve yeni yöneticilerine uyum sağlamaları amacı ile çeşitli işe alıştırma (oryantasyon) programlan uygulamaktadırlar. İşletmelerde uygulanan işe alıştırma eğitimin amacı, işgörenlerin iş tatminini, iş başarısını, dolayısıyla işletmenin performansını arttırmaktır. Bu bilgiler ışığında çalışmada, otel işletmelerinde çalışan işgörenlere uygulanmış olan işe alıştırma eğitimi ile işgören performansı arasındaki ilişkinin varlığının ampirik olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Kazakistan'da Almatı şehrinde bulunan dört ve beş yıldızlı otellerde çalışan işgörenler üzerinde işe alıştırma eğitimi anketi uygulanmıştır. İşe alıştırma ve işgören performansı arasındaki ilişkiyi ortaya koyabilmek için, Pearson Korelasyon analizine başvurulmuştur. Yapılan Korelasyon analizi sonucunda işe alıştırma değişkeni ile performans değişkeni arasında pozitif yönde (r=0,605) bir ilişki tespit edilmiştir. Determinasyon katsayısı ise (r2=%36) dır. Dolayısı ile iş gücü performansındaki değişimin %36'sı işe alıştırma eğitiminden kaynaklandığı söylenebilir. Buradan hareketle işe alıştırma eğitiminin işgören performansını olumlu etkilediğini söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT In the period of crossing knowledge and speed, the adaptation of hotel staff to their business is a non-rejectable point. The administration of the hotel, apply different orientation training programmes for new comers, or employees, who switched to the other departments, in order to cooperate with a new job, new atmosphere, new staff, new business culture and a new administrator. The aim of the orientation training program is the job satisfaction of the employee, the progress of the job, consequently the increase of the performance at the enterprises. From these research perspectives, it is aimed to evaluate empirically the existence of the relationship between orientation training program and employee performance. Orientation training program questionnaire was applied to employees at four and five stars hotels in Almaty city in Kazakhstan. In order to highlight the relationship of orientation training program and employee performance, Pearson Correlation analysis was made. After having support from the data gathered by Correlation analysis, the results indicate the positive relationship (r=0.605) of orientation training program and employee performance. Determination scale is (r2= 36%). Consequently, 36% of the positive change of employee performance depends on orientation training program. Therefore, it is possible to state the positive effect of orientation training program on employee performance.