İmar kirliliğine neden olma suçu (TCK 184. madde)
To be cause of reconstruction pollution crime (TCK 184. article)
  1. Tez No: 422420
  2. Yazar: FATİH ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ONURSAL CİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hukuk, İmar Kirliliği, TCK 184, İmar Kirliliğine Neden Olma Suçu, Law, urban pollution, TCK 184, crime causing of reconstruction pollution
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Çevre, tüm canlı ve cansız varlıkları içinde barındıran bir alan olmasına rağmen, çevreye en büyük zararı insan vermiştir. Sürekli artan nüfus, gelişen sanayi ve teknoloji ile birlikte doğal çevreye yönelik saldırılar da aynı oranda artış göstermiştir. Bu durum sağlıklı bir çevrede yaşamanın insan hakkı olduğu bilincinin gelişmesini sağlamış ve çevreye yönelik saldırıların engellenmesi fikrini ortaya çıkarmıştır. 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda bu amaçla ilk kez çevreye yönelik eylemler suç olarak düzenlenmiştir. Bu düzenlemelerden birisi de TCK 184. maddesinde düzenlenen“imar kirliliğine neden olma suçu”dur. Madde ile çarpık kentleşme ve kaçak yapılaşma önlenmek istenmiştir. Yetkili kurumlarca belirlenen imar planları ile yapılaşmanın imar mevzuatına uygun olması, çevreye verilen zararın önlenmesi ve en aza indirilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Even though the environment is the house of all living being and non-living things the biggest harm to environment comes from humans. The attacks on environment have been rising at the same rate as population, industry and technology. This situation helped us to realize that living in a healthy environment is a human right and helped us to come up with the idea which is stopping the attacks on environment. For that purpose, attacks on environment was recognized as a crime in Turkish Criminal Law Act. Turkish Criminal Law Act, article 184, to be the cause of reconstruction pollution crime, is one of these regulations against attacks on environment. The purpose of this article is to prevent irregular urbanization and illegal construction. With construction plans it is aimed to make the constructions suitable to the legislations concerning construction and to prevent attacks on environment.