Kent imajı oluşumuna etki eden unsurların kentin markalaşması sürecindeki rolü: Konya örneği
The role of the factors effecting city image building on city branding process: The case of Konya
  1. Tez No: 422466
  2. Yazar: HACI HALİL BAŞER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DERYA ÖZİLHAN ÖZBEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Kent İmajı, Kent Markalaşması, Brand, City Image, City Branding
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Özellikle 20. yüzyıla damgasını vuran küreselleşme olgusu, sadece firmaların rekabetini değil aynı zamanda kentlerin de rekabetinde değişimi beraberinde getirmiştir. Rekabet sürecinde olan kentler, rakiplerinden farklılaşma çabasındadır. Kentler açısından pek çok unsur (doğal ve beşeri yapısı, tarihi-kültürel, çeşitli aktiviteler vb.) farklılaşmayı sağlayabilir. Bu gibi pek çok unsurun şekillendirdiği imaj (kent imajı) kavramı bu hususta karşımıza çıkmaktadır. Kent imajı, söz konusu kentin nasıl algılandığı ile ilgili bir kavram olarak nitelendirilmektedir. Bireylerin gözünde kentlerin nasıl algılandığı önem kazanmış ve kentsel kalkınmada imaj etkili bir aktör olarak konumlandırılmıştır. Bu doğrultuda çalışmanın temel amacı, kent imajını etkileyen unsurların kent markalaşması sürecindeki rolünün değerlendirilmesidir. Çalışmada anket yönteminden yararlanılmıştır. Uygulama Konya ilinde gerçekleştirilmiş olup, sonuçlar SPSS 21.0 programı yardımıyla analize tabi tutularak hipotezler test edilmiştir. Konya kent imajı unsurları yeterlilik değişkeni alt boyutlarından kent altyapısı ve aktiviteler, kentsel hizmetler ve halkın tutumu, tarihi ve kültürel miras ile Konya kent markası değeri algısı değişkeni arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Turistik rehberlik ve tanıtım boyutu ile Konya kent marka değeri arasında ise anlamlı bir ilişkiye ulaşılamamıştır. Bulgulardan hareketle birtakım öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Globalization phenomenon, which has marked especially the 20th century, has brought along not only competitiveness of firms but also changes in cities' competitiveness. Cities in a competitive process are in the effort to differ from their competitors. Many factors (natural and human structure, history, diverse activities etc.) can provide differentiation. We come across the image (city image) shaped by many factors like this in this regard. City image is described as a concept how a city in question is perceived. The perception of the city has gained importance in the eyes of individuals and the image has been positioned as an influential actor in urban development. In this respect, the main objective of study is to evaluate the roles of factors that affect the image of city in branding process. Survey method was used in this study. The application was implemented in the province of Konya, hypotheses were tested by having the results analyzed with the help of SPSS 21.0 software. It is identified that there are positive and significant relationships among the sub-dimensions of the qualification variable of Konya city image elements which are urban infrastructure and activities, urban services and public attitude, historical and cultural heritage with the variable of Konya city brand value perception. It is not reached that there is a significant relationship between tourist guides and introduction dimension and Konya city brand value. A number of proposals have been developed in the light of the findings.