360 derece performans değerleme sisteminin çalışanların davranışsal sonuçları üzerine etkileri
360 degree performance evaluation system behavioral effects on results of employees of
- Tez No: 422570
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans, 360 Derece Performans Değerleme, Çalışanların Davranışsal Sonuçları, Performance, Behavioral Consequences Of Employees 360 Degree Performance Appraisal
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Değişen ve gelişen koşullara ayak uydurmak zorunda kalan işletmeler, sahip olduğu kaynakları etkin bir şekilde kullanarak, hem rakipleriyle mücadele edebilme, hem de pazarda kendilerine iyi bir yer edinme arzusunu taşımaktadırlar. Rekabette üstünlük sağlamak ve hedeflenen verimliliğe ulaşmak ise ancak çalışanların istenen performansı göstermelerine bağlıdır. Günümüzde klasik performans değerleme yöntemlerinde, çalışanların değerlendirilmesinde birçok aksaklıklar yaşanması sebebiyle, 360 derece performans değerleme yöntemi geliştirilmiştir. Bu çalışmada ortaya konulan 360 derece performans değerleme sistemi, çalışanın iş ilişkisi olduğu tüm kaynaklardan geri bildirim alarak yapılan çoklu bir değerlendirme sistemidir. Alınan geri bildirimler sayesinde çalışan, kendi performansı hakkında bilgi sahibi olmakta, varsa eksikliklerini giderme yoluna gitmektedir. Bu çalışma aynı zamanda özel ve kamu sektöründe kullanılan, 360 derece performans değerleme sisteminin, çalışanların davranışları (rol açıklığı, rol çatışması, iş stresi, iş tatmini, işten ayrılma eğilimi) üzerinde ki etkilerinin neler olduğu konusu üzerinde durmaktadır.
Özet (Çeviri)
Changing, and the remaining businesses have to adapt to changing conditions, he used his own resources effectively, to be able to compete with both, as well as a good place to market their desire to carry on. The outmaneuver the competition and reach the targeted efficiency but is dependent on the desired running performance show. Today, the classical methods of performance evaluation, due to deficiencies in the evaluation of many experienced employees, 360 degree performance evaluation method has been developed. This study laid out a 360 degree performance appraisal system, which all have a business relationship with the employee receiving feedback is a multi-source evaluation system. Through employee feedback received, to be knowledgeable about their performance, it is the way to go to correct the deficiencies, if any. This study also private and used in the public sector, the 360-degree performance appraisal system, the behavior of staff (role clarity, role conflict, job stress, job satisfaction, turnover intent to) stop the impact on the issue of what is happening.