Hastanelerde performans değerleme sisteminin çalışanların verimliliklerine etkisinde örgüt ikliminin aracı rolü ve buna yönelik bir araştırma
The mediating role of organizational climate in the effect of performance evaluation systems on employees' productivity in hospitals: A research study
  1. Tez No: 938269
  2. Yazar: SHADEMAN KHANOO İBRAHIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans, Performans Değerlendirme, Verimlilik, Örgüt İklimi, Performance, Performance Evaluation, Productivity, Organizational Climate
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu araştırma, hastanelerde uygulanan performans değerlendirme sistemlerinin çalışan verimliliği üzerindeki etkisini incelemeyi ve bu süreçte örgüt ikliminin aracı rolünü belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışanların performans değerlendirme süreçlerine yönelik algılarının, yalnızca kullanılan değerlendirme yöntemlerinden değil, aynı zamanda kurumdaki genel iş atmosferinden de etkilendiği öngörülmektedir. Araştırma bulguları, performans değerlendirme sistemlerinin çalışan verimliliği üzerinde doğrudan bir etkisi olduğunu, ancak bu etkinin iş ortamının özelliklerine bağlı olarak değiştiğini ortaya koymuştur. Destekleyici bir yönetim anlayışının benimsenmesi, çalışanların değerlendirme süreçlerine daha olumlu yaklaşmalarını sağlamakta ve motivasyonlarını artırmaktadır. Çalışma sonuçları, çalışanların performans değerlendirme sistemlerine yönelik algılarının, yönetimle olan ilişkileri, kurumdaki işleyişin tutarlılığı ve mesleki gelişim fırsatları ile yakından bağlantılı olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, performans değerlendirme süreçlerinin çalışan verimliliğini en üst düzeye çıkarması için kurum içinde açık iletişimin teşvik edilmesi, güven ortamının sağlanması ve yöneticilerin çalışanlarla etkileşimlerini güçlendirecek yaklaşımlar geliştirmesi gerekmektedir. Bu araştırma, sağlık sektöründe insan kaynakları yönetimi ve çalışan performansının iyileştirilmesine yönelik stratejik kararların şekillendirilmesine katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the impact of performance evaluation systems on employee productivity in hospitals and to identify the mediating role of organizational climate in this process. It is anticipated that employees' perceptions of performance evaluation are influenced not only by the evaluation methods employed but also by the overall work environment within the institution. The findings reveal that performance evaluation systems have a significant effect on employee productivity; however, this impact varies depending on the characteristics of the workplace atmosphere. A supportive management approach encourages employees to view evaluation processes more positively, thereby enhancing their motivation. The results indicate that employees' perceptions of performance evaluation systems are closely linked to their relationships with management, the consistency of institutional operations, and opportunities for professional development. Consequently, maximizing the effectiveness of performance evaluation processes requires promoting open communication within the institution, fostering a culture of trust, and strengthening managerial interactions with employees. This study contributes to shaping strategic decisions in human resource management and improving employee performance in the healthcare sector.