The origami of identities: Novice teachers' negotiation of identities through code switching
Kimliklerin origamisi: Mesleğin ilk yıllarındaki öğretmenlerin dil değişimi ile yaptıkları kimlik müzakereleri
- Tez No: 423322
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. NUR YİĞİTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: mesleğin ilk yıllarındaki öğretmen, kimlik müzakeresi, dil değişimi, sınıf iletişimi, yabancı dil olarak İngilizce, novice teacher, identity negotiation, code switching functions, classroom interaction, English as a foreign language
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü-Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Yabancı dil sınıflarında kullanılan dil seçiminin öğretmen kimlikleri üzerindeki rolü, ikinci dil öğretmen eğitiminde çok iyi bir şekilde kabul edilmiştir (Ige,2010). Kimlik ve dil ararındaki ilişki hakkında birçok araştırma (Gibson, 2004; Hawkins 2004; Pable, March & Christe, 2010) yapılmış olmasına ragmen, bugüne dek, dil değişiminin öğretmenlerin sınıf içerisindeki kimlik müzakeresi üzerindeki etkisine pek fazla değinilmemiştir. Dil değişimi, dil öğretmenlerinin kimlik müzakerelerine erişim sağlamak için bir basamak olarak düşünülür ise, öğretmenlerin dil değişimi ile sınıf içerisinde kimliklerini nasıl müzakere ettiklerini ve dil değişiminin öğretmenlerin mesleki gelişimindeki etkisini araştırmak önem arz etmektedir. Bu araştırma alanyazındaki bu açığı kapatmak amacı ile, mesleğin ilk yıllarındaki Türk, İngilizce öğretmenleri tarafından sınıf etkileşimleri esnasında gerçekleştirilen dil değişimlerinin eğitimsel işlevleri aracılığı ile yapılan kimlik müzakerelerini araştırmaktadır. Bu keşif araştırması, vaka analizi yaklaşımını uygulamıştır. Araştırmaya katılımak üzere, mesleğinin ilk yıllarında ki üç öğretmen davet edilmiştir. Öğretmenlerin sınıfları gözlemlenip, videoya kayıt edilmiştir. Mesleğin ilk yıllarında ki öğretmenler sınıf içerisindeki öğretim uygulamaları esnasında olaşan dil değişimi durumları hakkında yorum yapmak için çağrışım tekniğine dayalı görüşme mülakatlarına katılmaya davet edilmiştir. İlaveten, öğretmenlerin öğrencileri de dil değişimi yorumları hakkında bilgi almak amacı ile çağrışım tekniğine dayalı görüşme mülakatlarına katılmaya davet edilmiştir. Veriler, içerik analizi yöntemi ile çözümlenmiştir. Araştırma sonuçları, mesleğin ilk yılındaki öğretmenlerin sınıflarında dildeğişiminin çeşitli eğitimsel işlevlerinin olduğunu ortaya çıkarmıştır. Dil değişimi uygulamalarının analizi, öğretmenlerin ana dili İngilizce olmayan ve çift dilli kimlikleri ile sınırlı olmayan birçok kimlik müzakere ettiğini ortaya çıkarmıştır. Sonuçlar, mesleğin ilk yıllarındaki öğretmenlerin dil değişimi uygulamaları kişisel, kurumsal ve çevresel faktörlerin etkileşimini göstermiştir. Son olarak bu araştırma, sadece İngilizce politikası odaklı araştırmalarda belirtilene tezat olarak, mesleğin ilk yılındaki öğretmen katılımcılar ve onların öğrencilerinin dil değişiminin sınıf içerisindeki öğretim ve öğrenme alanına olumlu bir katkı olduğunu algıladıklarını ortaya koymuştur. Ancak, öğretmenler ve öğrenciler, dil değişiminin öğrencilerin uzun vadedeki dil gelişimlerine olumsuz etkisi olduğunu belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In the area of second language teacher education, the role of language choice on teacher identities has been very well acknowledged (e.g. Ige, 2010). Although considerable amount of research has been carried out regarding the relationship between identity and language (e.g. Gibson, 2004; Hawkins 2004; Pable, March & Christe, 2010), to date, there has been relatively little attention paid to the role of code switching (CS) on teachers' identity negotiation in the classrooms. As CS can be considered as a stepping stone in tapping into language teachers' identity negotiations, it is important to investigate the way teachers negotiate their identities through CS in the classroom and the influence of CS on teachers' professional development. In an attempt to fill this gap in the literature, this research investigates the identity negotiations of Turkish novice teachers who teach English through the educational functions of CS instances that occur during the classroom interactions. This exploratory study adopted a case study approach. Three novice English teachers were invited to participate in the research. Their classes were observed and video-recorded. The novice teacher participants (NTPs) were asked to participate in interviews with stimulated-recall sessions regarding their interpretations of CS instances that were performed during their in-class teaching practices. In addition, their students were also asked to participate in these interviews with stimulated-recall sessions to get some insights regarding their interpretations of CS instances. The data were analyzed through content analysis. The results of the present study revealed a variety of educational functions of CS in novice teachers' classrooms. The analysis of CS practices revealed teachers' expressions of multiple identities including but not limited to non-native and bilingual identities. Results also indicated that novice teachers' CS practices showed an interplay of personal, institutional and contextual factors. Finally, in contrast to what has been emphasized in English-only policy-related studies, the study found that NTPs and some of their students perceived CS as a positive contributor to teaching and learning environment in the classrooms. However, teachers and students considered CS practices as a hindrance to students' language learning progress in the long run.