Eskiçağ Anadolu Medeniyetlerinde çocuk eğitimi; oyun ve oyuncak
Child education in ancient Anatolian Civilizations; game and toy
- Tez No: 425164
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR KARAUĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Oyun, Oyuncak, Eğitim, Çocuk, Anadolu Medeniyetleri, Games, Toys, Education, Child, Anatolion Civilization
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 368
Özet
Bu çalışmanın konusu; Eskiçağ Anadolu Uygarlıkları'ndaki“çocuk”tur. Amaç, çocuk ve çocuğun yaşamını etkileyen unsurlarla, dönemin ve coğrafyanın en sessiz üyelerinin hayatına tanıklık etmektir. Çalışmamız, çocuğun yaşamı ve onu etkileyen unsurlarla sınırlıdır. Çocuğun yaşamı, okul öncesi dönem ve okul dönemi olarak incelenmiştir. Bu çalışma ile binlerce yıl öncesindeki çocuğun dünyasına inilirken, kimi zaman elindeki oyuncaktan, kimi zaman elindeki kalemden yararlanılmıştır. Görülmüştür ki, binlerce yıl öncesinde Anadolu'daki çocuk ile günümüz çocuğu arasında öyle zannedildiği gibi çokta büyük farklar yoktur. Adeta çocuk, çocukluğunu doğuştan getirmektedir. Elindeki oyuncaklar, sokakta oynadığı oyunlar, okulu, eğitim araçları hatta eğitim-öğretim metotları bile günümüz ile büyük benzerlikler içermektedir. Onca geçen zamana inat, çocuğun dünyası hep benzer motiflerle süslü kalmıştır. Dönemin oyun ve oyuncaklarının birçoğu, günümüzde de çocukların en önemli eğlence araçları olmaya devam etmektedir. Bu da bize gösteriyor ki, çocuk her dönem ve her uygarlıkta evrensel dünyasında yaşamaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject matter of this study is child in Ancient of Anatolian Civilization. The main goal is to witness lives of the quiet members of that period and geography by considering the factors affecting the children and their lives. Our study is limited to lives of children and in factor affacting them. The life of child is examined in pre-school period and school term. It has been possible to go thousands years back with this work, sometimes their toys, and the other times their pencil helped were used. It is seen that there is no considerable differences as it's supposed between today's children and children who were in Anatolian thousands of years ago. It's celarly that the children bring their childhood from congenital. His toys, the games played streets, school supplies an deven the methods of education are smiliar to today's. In contradiction to passing of the time, the child's world has remained with the same titivation. Most of the games and toys of the period has stil been children's most entertaining tools for joy in this day and time as well.