Turkish EFL students' perspectives regarding responsibilities in reducing foreign language classroom anxiety
İngilizceyi yabanci dil olarak öğrenen öğrencilerin yabancı dil kaygılarını azaltmada üstlendikleri sorumluluklara ilişkin bakış açıları
  1. Tez No: 425183
  2. Yazar: NÜLÜFER AYBİRDİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TURGAY HAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Kaygısı, Öğrenci Sorumlulukları, Bakış Açıları, Konuşma Kaygısı, Foreign Language Anxiety, Student Responsibilities, Perspectives, Communication Apprehension
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Yabancı dil öğrenimiyle yakından alakalı olduğu için yabancı dil kaygısı araştırmacılar için her zaman ilgi çekici bir araştırma alanı olmuştur. Birçok araştırmacı dil kaygısının olası kaynaklarını araştırmıştır. Aynı zamanda, kaygıyı azaltmada başlıca öğrenci sorumlulukları üzerine de bir dizi çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalar dünyada farklı kontekstlerde yürütülmüştür. Fakat, Türkiye kontekstinde dil kaygısını azaltmada öğrenci sorumluluklarının rolünü öğrencilerin bakış açısından inceleyen çalışmalar oldukça azdır. Mevcut çalışmanın asıl amacı yabancı dil kaygılarını azaltmada öğrencilerin sorumluluklarına dair algılarını belirlemektir. Mevcut çalışma karma araştırma metodu kullanarak özellikle keşfedici araştırma yöntemiyle yürütülmüştür. Çalışmaya Türkiye' de bulunan dört devlet üniversitesinden yabancı dil olarak İngilizce öğrenen yüz yirmi beş Türk birinci sınıf öğrencisi katılmıştır. Çalışmanın verileri Yabancı Dil Sınıf Kaygısı Ölçeği, açık uçlu sorular ve odak grup görüşmesiyle elde edilmiştir. Nicel veri analizi yaşadıkları yabancı dil dersi kaygısının seviyesine ilişkin olarak kız ve erkek öğrenciler arasında anlamlı bir fark olduğunu göstermiştir. Ayrıca, yabancı dil dersi kaygı seviyesi açısından her bir üniversitenin katılımcıları arasında da anlamlı bir fark bulunmuştur. Dahası, katılımcıların konuşma kaygı seviyelerinin olumsuz değerlendirilme korku seviyelerinden ve genel kaygı seviyelerinden anlamlı ölçüde daha yüksek olduğu bulunmuştur. Çalışmanın nitel veri analizi düşük kaygı seviyesine sahip olan öğrencilerin kaygılarını kontrol altında tutmak için kendine güvenmek, pratik yapmak, pozitif düşünmek, motive olmak, başkalarının düşüncelerini önemsememek gibi etkili faktörler olduğunu göstermiştir. Bu özelliklere sahip olan öğrencilerle düşük kaygı seviyesi arasında bir korelasyon olduğu görülmüştür. Bu durumun tersi ise yüksek kaygı seviyesine sahip olan öğrenciler için geçerlidir.Dil öğrenimi gören öğrencilerin kendi kaygılarını azaltmak için sorumluluk alma hususunda öz algıları, farkındalıklarının yükseltilmesi ve açık strateji eğitimi ile arttırılabilir.
Özet (Çeviri)
Foreign Language Anxiety (FLA) has always been an interesting research area for researchers, as it is considered to be closely related to foreign language learning. A large body of researchers has investigated potential sources of language anxiety (LA). Also, a number of studies have been conducted principally on students' responsibilities for reducing anxiety. These studies have been conducted in a variety of contexts in the world. However, in the Turkish context, very little research has dealt with the role of students' responsibilities in reducing LA from students' perspectives. The main purpose of the current study was to determine students' perceptions of their responsibilities for reducing their own FLA. Applying a mixed methods research approach, the present study was conducted using a specifically exploratory research design. One hundred and twenty five Turkish freshmen EFL students from four state universities in Turkey participated in the study. The data of the study was gathered by means of the Foreign Language Classroom Anxiety Scale (FLCAS), open-ended questions and focus-group interviews. Quantitative data analysis revealed a significant difference between female and male students in terms of the levels of Foreign Language Classroom Anxiety (FLCA) they experienced. Also, a significant difference was found among the participants of each university regarding FLCA level. Further, the communication apprehension level of the participants was found to be significantly higher than their fear of negative evaluation and their general feeling of anxiety. The qualitative data analysis of the study indicated that there are some factors enabling low anxiety students to manage their anxiety such as being self-confident, doing practice, thinking positively, ignoring others' thoughts and having motivation. There was a correlation between the students who had these features and a low level of anxiety. The reverse is true with those students who had a higher level of anxiety. It was concluded that by giving language learners explicit strategy training and by raising their self-awareness their self-perception could be heightened so that they would take more responsibility for reducing their own anxiety.