Avrupa dilleri öğretimi ortak çerçeve programı öz değerlendirme formu'nun geçerlik ve güvenirlik çalışması
A research about the technical properties of common european framework of references for languages self assessment grid
- Tez No: 426252
- Danışmanlar: PROF. DR. NİZAMETTİN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Dil Portfolyosu, Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Programı, Öz Değerlendirme Formu, Test of English As a Foreign Language (TOEFL), Common European Framework (CEF), European Language Portfolio (ELP), Self Assessment Grid, Test of English As a Foreign Language (TOEFL)
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada Avrupa Dil Portfolyosu'nun bir bölümü olan Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Programı kapsamında geliştirilen Öz Değerlendirme Formu'nun geçerlik ve güvenirliğine ilişkin veriler elde etmek amaçlanmıştır. Bu amaçla Test of English As a Foreign Language (TOEFL) testini almış bireylere uygulanan Öz Değerlendirme Formu puanları ile aynı bireylerin TOEFL testinden aldıkları puanlar karşılaştırılarak Öz Değerlendirme Formu'nun bireylerin İngilizce okuduğunu ve dinlediğini anlama dil becerilerini yansıtma derecesi incelenmiştir. İlişkisel tarama modeli niteliğinde olan araştırmanın araştırma grubu TOEFL testini almış 152 bireyden oluşmaktadır. Bireylerin, TOEFL okuduğunu anlama ve dinlediğini anlama alt testlerinden aldıkları puanlarla Öz Değerlendirme Formu'ndan elde edilen veriler Cramer's V testi kullanılarak karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırmanın sonucunda bireylerin öz değerlendirme sonuçları ile ilgili TOEFL alt testlerinden edindikleri puanlar arası ilişkinin anlamlı olduğu tespit edilmiştir. İlişki derecelerinin 0,51 ile 0,38 olarak belirlenmiş olması Öz Değerlendirme Formu'nun geçerliğine ilişkin önemli bir göstergedir. Araştırmada ayrıca test - tekrar test yöntemi kullanılarak Öz Değerlendirme Formu'nun güvenirliğine ilişkin veriler elde edilmiştir. Öz Değerlendirme Formu bir ay arayla 91 bireye uygulanmış ve bu uygulamalardan elde edilen veriler arasındaki ilişkiler Cramer's V testi kullanılarak hesaplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programında çözümlenmiştir. Bu araştırmadan elde edilen bulgular, Öz Değerlendirme Formu'nun iki farklı zamanda uygulanması sonucunda; okuduğunu anlama, dinlediğini anlama, karşılıklı konuşma, sözlü anlatım, yazılı anlatım olmak üzere her bir alt boyutta bireylerin öz değerlendirme verileri arasındaki ilişki değerleri 0,14 ile 0,94 arasında değişmektedir. Bu değerlerin α 0,05 düzeyinde okuduğunu anlama alt boyutu dışında tüm alt boyutlar için istatistiksek bakımdan anlamlı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find out psychometric properties of the 'Self Assessment Grid' which is based on Common European Framework of Reference for Languages (CEF) and is also a part of The European Language Portfolio. The Self Assessment Grid was given to 152 students who have taken the Test of English As a Foreign Language (TOEFL). TOEFL Reading and TOEFL Listening scores of these students are compared with the data obtained from the same language skills of the Self Assessment Grid by computing Cramer's V test. The study investigated that between the compared data sets there is a significant association. In addition, the Self Assessment Grid was given to 91 students twice within a month and the data gained from these two applications are analyzed. The analyzes are computed by using the SPSS programme. The result of the analyses has shown that for each language skill except reading; listening, spoken interaction, spoken production, writing; the association between the first and second data set vary in a range of 0,14 and 0,94 where these values are found significant at the α level 0,05.