Lider üye etkileşiminin örgütsel adanmışlık üzerine etkisi
The affect of leader member intraction on organizational dedication
  1. Tez No: 426326
  2. Yazar: MEHMET AYTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Lider Üye Etkileşimi, Örgütsel Adanmışlık, Leardship, Leader- Member Interaction, Organisational Dedication
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Genel olarak liderlik, bir grup insanı özel olarak belirlenmiş hedefler doğrultusunda toplayabilme, söz konusu hedeflere ulaşmak adına yönlendirebilmeye, süreci kontrol etmeye yarayan tüm kabiliyet ve bilgilerinin toplamı olarak ifade edilmektedir. Lider ise grup üyelerinin çoğunluğu tarafından takip edilen, grup üyelerinin duygusal olarak kabul ettiği kişidir. Lider – üye etkileşimi teorisi, liderin bütün astlarına karşı aynı liderlik tarzı ile davranmayıp, her bir astı için farklı bir davranış tarzı geliştirdiğini ileri sürmektedir. Lider – üye etkileşiminin boyutlarını etki, bağlılık, katkı ve profesyonel saygı oluşturmaktadır. Örgütsel adanmışlık işgörenin bir örgüte psikolojik olarak bağlanması şeklinde ifade edilebilir. Son yıllarda örgütsel adanmışlık konusunda araştırmalar ilgi çekmektedir. Çünkü bir örgütte adanmışlık düzeyi yüksek olan iş görenlerin daha verimli ve başarılı oldukları, işten ayrılma, işe devamsızlık, stres gibi örgütle ilgili olumsuz tutum ve davranışları daha az gösterdikleri görülmektedir. Diğer bir ifadeyle, lider – üye etkileşimi ile örgütsel adanmışlık arasında pozitif bir ilişki bulunmaktadır. Bu çalışmada, lider-üye etkileşimi düzeyinin, örgütsel davranış üzerine etkisi araştırılmaktadır. Araştırma, Ankara il merkezinde bulunan özel bir okulda yapılmıştır. Araştırma sonucunda çalışmanın belirleyici faktörleri olan etki, bağlılık, katkı, profesyonel saygı, duygusal adanmışlık, fiziksel adanmışlık ve bilişsel adanmışlık, genel olarak yüksek seviyede olduğu bulunmuştur. Buna göre, lider-üye etkileşimi ile örgütsel adanmışlık arasında pozitif bir ilişki bulunduğu bu çalışmada da ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
It is generally believed, Overall leadership, to gather a group of people specifically in line with defined objectives, to be able to steer behalf achieve these goals, and to control the process with all the ability and information. On the other hand, leader is the one who is being followed by the followers and accepted by members of the group emotionally. It is believed in Leader - member interaction theory, Leader does not act to all his under positioned in a same leadership way he acts differently to his each worker. Leader-member interaction's process should have effect, loyality, additive, professionalism and respect. The organisational dedication can be thought like the worker's psychological relation to any organisation. Recent studies show that organizational dedications are interested in by people. Beacuse if a person belongs to an organisation by heart, he is more effective, successful and he works for a long time at the same company without any problem and stress. Saying with other words, between leader-member interaction and organisational dedication there is a positive relation. This study searches the leader-member interaction's effect on the organisational behavior. This research is experienced in a private school in central Ankara. The decisive factor in the impact of the results of research work dedication, contribution, professional respect, dedication emotion, physical and cognitive dedication were generally high level. According to this study, it has been demonsrated there is a positive relation between leader-member interaction and organisational dedication.