Farklı kültürlerde iletişim ve algılama süreci: Türk ve Avustralyalı üniversiteli sporculara yönelik Isparta ve Melbourne üniversitelerinde karşılaştırmalı bir araştırma
Communication and perception process in the different cultures: A cross-cultural study on the Turkish and Australian University athletes in the Isparta and Melbourne universities
  1. Tez No: 426361
  2. Yazar: MEHMET DİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN İBİCİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, İletişim Bilimleri, İşletme, Sports, Communication Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, İletişim, Algılama, Bireycilik-Toplulukçuluk, Benlik Kurguları, İletişim Tarzları, İlk İzlenim Bilgi Kaynakları, Nedensel Yükleme Tarzları, Spor Bağlamı, Üniversiteli Sporcular, Culture, Communication, Perception, Individualism-Collectivism, Self-Construals, Communication Styles, Initial Impression Information Sources, Casual Attribution Styles, Sport Context, University Athletes
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 476
Özet
Bireylerin (sporcuların) içinde yetiştiği kültür, etkileşim esnasında onların davranışlarına rehberlik etmede kullandığı normlar ve kurallar vasıtasıyla davranışlarını etkiler. Aynı zamanda kültür, bireylerinin iletişim ve algılama sürecini sosyalleşme anında öğrendikleri benlik kurgusu gibi bireysel özellikler yoluyla da etkiler. Araştırmanın amacı; Türk ve Avustralyalı üniversiteli sporcuların ilgili yazında kültürel düzey değişken olarak kabul edilen bireycilik-toplulukçuluk eğilimlerinde ve bireysel düzey değişken olan bağımlı-bağımsız benlik kurguları algılamalarında nasıl farklılıklaştıklarını incelemektir. Ayrıca kültürel düzey ve bireysel düzeyde yaşanan bu kültürel farklılıkların; Türk ve Avustralyalı üniversiteli sporcuların yüksek/düşük bağlam iletişim tarzları ile, onların antrenörlerine yönelik ilk izlenim ve beklenti oluşturma sırasında kullandıkları bilgi kaynakları ile ve son olarak onların tamamladıkları bir müsabaka sonrasında başarı/başarısızlığa yönelik nedensel yükleme tercihleri ile olan ilişkisi açığa çıkarılacaktır. Bu çerçevede öncelikle konu ile ilgili literatür taraması yapılmış, daha sonrasında 186 Türk ve 168 Avustralyalı üniversiteli sporculara Bireyci ve Toplulukçu Değerler Ölçeği, Kısaltılmış Benlik Kurgusu Ölçeği, Yüksek-Düşük Bağlam İletişim Tarzları Ölçeği, Bilgi Kaynakları Ölçeği, Nedensel Boyut-II Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu'ndan oluşan bir anket uygulanmıştır. Araştırmanın sonuçları göstermiştir ki; Türk üniversiteli sporcular toplulukçu değerlerde ve bağımlı benlik kurgusu algısında Avustralyalı emsallerinden daha fazla puan almış, Avustralyalı üniversiteli sporcular ise bireycilik değerlerinde ve bağımsız benlik kurgusu algısında Türk emsallerinden daha fazla puan almıştır. Ayrıca Türk sporcular“yüksek bağlam iletişim tarzı”nı (dolaylı iletişim biçimini ve konuşmada sessizliğin kullanımını olumlu olarak algılama) Avustralyalı sporculardan daha fazla tercih etmişlerdir. Avustralyalı sporcular“düşük bağlam iletişim tarzı”nı (davranışlara rehberlik etmede duyguları kullanma, etkileşim ortamında bulunan diğer kişilerin anlamlarından sonuç çıkarma yeteneği ve dramatik iletişimi kullanma) Türk sporculardan daha fazla tercih etmişlerdir. Türk sporcular ilk defa karşılaştıkları antrenörlerine yönelik ilk izlenim ve beklenti oluşturmada“statik bilgi kaynakları”nı Avustralyalı sporculara göre daha fazla tercih ederken; Avustralyalı sporcular ise“dinamik ve üçüncü parti bildirim bilgi kaynakları”nı Türk sporculara göre daha çok tercih etmişlerdir. Türk sporcular yaptığı müsabakaların sonucunda başarıyı ve başarısızlığı açıklamada“bağlamsal faktörleri”Avustralyalı emsallerinden daha çok tercih ederken; Avustralyalı sporcular“kişisel veya kişisel yatkınlık faktörleri”ni Türk emsallerinden daha fazla tercih etmişlerdir. Ayrıca Türk sporcular başarılı bir müsabakanın ardından;“nedensellik odağı, sabitlik boyutu ve kişisel kontrolü düşük yüklemeleri”ama“dışsal kontrolü yüksek yüklemeleri”Avustralyalı emsallerine göre daha fazla tercih etmişlerdir. Başarısız bir müsabakanın ardından ise Türk sporcular;“nedensellik odağı,sabitlik boyutu ve kişisel kontrolü yüksek yüklemeleri”ancak“dışsal kontrolü düşük olan yüklemeleri”Avustralyalı sporculara göre daha çok tercih etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The culture in which individuals are socialized influences their behavior through the norms and rules they use to guide their behavior when they interact with others. Culture also affects its individuals' comunication and perception process through the individual characteristics such as self-construal they learn when they are socialized. The main purpose of this study is to examine how Turkish and Australian university athletes differentiate in individualistic-collectivistic tendencies regarded as cultural- level variable and in the perception of interdependent-independent self-construal regarded as individual-level variable in available literature. In addition, it is aimed to reveal the relationships between these cultural differences observed in the cultural and individual-level and Turkish and Australian university athletes' high-low context communication styles, with these athletes' perceived use of information and expectation sources when forming initial impressions and expectancies of their coaches and with lastly these athletes' casual attribution preferences towards to success/failure after any competition they performed. Within this framework, a literature review on the subject was made, and then a survey consist of Indiviualistic-Collectivistic Tendencies Scale, Shortened Self-Construal Scale, High-Low Context Communication Styles Scale, Information Sources Scale, Casual Dimensions-II Scale and Personal Information Form was conducted for 186 Turkish and 168 Australian university athletes. The results of the survey indicated that Turkish university athletes had more scores in the collectivistic tendencies and in the perception of interdependent self-construal than Australian counterparts, Australian university athletes had more scores in the individualistic tendencies and in the independent self-construal than Turkish counterparts. Additionally, Turkish athletes preferred the“high-context communication styles”(indirect communication style and positive perception of silence in conversation) more than Australian athletes. Australian athletes preferred the“low-context communication styles”(the use of feelings to guide communication behavior, ability to infer others' meanings that been in the interaction situation and the use of dramatic communication) more than Turkish athletes. Turkish athletes preferred the“static information sources”in forming first impression and expectation of their coaches that interact with in the first time more than the Australian athletes while Australian athletes preferred the“dynamic and third-party reports information sources”more than the Turkish counterparts. Turkish athletes preferred“contextual factors”more than the Australian counterparts in explaning the success and failure of their competition results; Australian athletes preferred“dispositional or agency factors”more than the Turkish counterparts. In addition, Turkish athletes preferred the low attributions in locus of casuality, stability and personal control but the high attributions in external control more than the Australian counterparts in the consequence of successful competition. After the unsuccessful competition, Turkish athletes preferred the high attributions in locus of casuality, stability and personal control but the low attributions in external control more than the Australian counterparts.