Devletin küçültülmesi kapsamında Anayasal iktisat kuramı
Reduction of the state-wide Constitutional economics theory
- Tez No: 428101
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DEMOKAAN DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Anayasal İktisat, Devletin Küçültülmesi, Optimal Devlet, Constitutional Economics, State Reduction, Optimum State
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Devletin küçültülmesi sorunu son elli yıllık siyasi ve ekonomik alanın en önemli çalışma alanı olmuş, bilim dünyası ve siyasiler büyük ve hantal devlet yapısından kurtulmaya çalışmışlar, devleti küçültmek için çeşitli yol ve yöntemler önermişler, uygulamaya çalışmışlardır.Anayasal İktisat Kuramı da diğer kuramlar gibi devleti küçültmek için çeşitli önerilerde bulunmuş liberal bir kuramdır. Anayasal İktisat Kuramının devletin küçültülmesine bakış açısı ve önerilerinin neler olduğu bu çalışmanın temel problemidir. Bu problemin araştırılmasında ilk liberal teorisyenlerden başlanarak günümüze değin liberal öneriler ve arkalarından gelişen Anayasal İktisat Kuramı ile Keynesyen teori ve bürokrasi teorileri incelenmiş, geniş bir kaynak taraması yapılmıştır. Elde edilen bilgiler beş ana başlık altında kategorilenerek problem, sebepleri, sonuçları sırası ile çözümlenmiştir. Son olarak Anayasal İktisat Kuramının problemin çözümü ve ideal devlet yapısına ulaşmak için sunduğu öneriler alt başlıklar halinde incelenerek ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Downsizing has been the major point of study in the fields of politics and economics for the last fifty years. The scientist and the political leaders have tried to overcome the bulky structure of the state; have advised some ways and methods for downsizing; and have tried to apply such precautions The Constitutional Economics theory is a liberal theory that offers various ways for downsizing. How the Constitutional Economics theory approaches the downsizing matter and what its offers is the basic problem of this study. During the literature review, beginning with the very first liberal theorists, liberal theories and the Constitutional Economics theory, which has been afterwards, have been studied along with the Keynesian theory and the bureaucratic theories. The information gained from the study has been divided into five main categories and it has been resolved respectively the problem, the causes and the results. At the end offered by the Constitutional Economics theory, the solutions, regarding to resolving the problem and reaching to ideal state structure, have been examined under the sub titles.