Kronik periodontitisli hastalarda cerrahi olmayan periodontal tedaviye destek olarak probiyotik kulllanımının klinik, mikrobiyolojik ve biyokimyasal parametrelere etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of probiotic use as an adjunct to non-surgical periodontal therapy on clinical, microbiological, and biochemical parameters in patients with chronic periodontitis
  1. Tez No: 916671
  2. Yazar: AYŞENUR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİFE SABANCI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrobiyoloji, Periodontitis, Probiyotik, Sitokin, Cytokines, Microbiology, Periodontitis, Probiotics
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Periodontitis, dişleri destekleyen dokuların yıkımını uyaran bakterilerin neden olduğu inflamatuar bir hastalıktır. Probiyotiklerin, periodontopatojenlerin kolonizasyonunu önlediği ve inflamatuar bulguları azalttığı düşünülmektedir. Çalışmanın amacı evre 3 periodontitis hastalarında DYT+KYD'ye destek olarak S. salivarius K12 probiyotik tablet kullanımının klinik, mikrobiyolojik ve biyokimyasal etkisini değerlendirmektir. Materyal ve Metot: İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji kliniğine başvuran sistemik olarak sağlıklı, evre 3 periodontitis 30 hasta çalışmaya dahil edildi. Katılımcılar test (DYT+KYD+Probiyotik) ve kontrol (DYT+KYD) grubu olarak ikiye ayrıldı. Başlangıç, 1. ay ve 3. ayda klinik (Pİ, Gİ, SK, SD, KAS), mikrobiyolojik (A. actinomycetemcomitans, P. gingivalis, T. forsythia, T. denticola, P. intermedia ve F. nucleatum) ve biyokimyasal (IL-6, IL-8, IL-10) ölçümler yapıldı. Elde edilen mikrobiyolojik ve biyokimyasal örnekler İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'nda analiz edildi. Bulgular: Klinik parametreler, her iki grupta da tedaviden sonraki 1. ve 3. aylarda anlamlı şekilde iyileşmiştir. 3. ayda, test grubunda P. gingivalis ve T. denticola seviyeleri anlamlı şekilde azalırken, F. nucleatum, A. actinomycetemcomitans ve P. intermedia seviyeleri her iki grupta da değişmeden kalmıştır. IL-6 ve IL-8 total seviyeleri her iki grupta da anlamlı şekilde azalırken, IL-6 ve IL-8 total miktarı 1. ay ve 3. ayda; IL-6 ve IL-8 konsantrasyonu ise 1. ayda test grubunda kontrol grubuna kıyasla daha düşük bulunmuştur. Başlangıca göre IL-10 total miktarı (1. ay ve 3. ay) ve konsantrasyonu (1. ay) iki grupta anlamlı düzeyde artmıştır. Sonuç: S. salivarius K12 içeren tabletlerin, DYT+KYD'ye destek kullanımı periodontitisin klinik ve inflamatuar sonuçlarını iyileştirmede ve patojen mikroorganizmaların yeniden kolonizasyonunu yavaşlatmada yararlı bir adjuvan ajan olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Periodontitis is an inflammatory disease caused by bacteria that stimulate the destruction of the tissues that support the teeth. Probiotics are thought to inhibit the colonization of periodontopathogens and reduce inflammatory responses. This study evaluated the adjunctive effects of S. salivarius K12 probiotics with SRP on clinical, microbiological, and biochemical parameters in Stage 3 periodontitis. Materials and Methods: Thirty systemically healthy Stage 3 periodontitis patients from İnönü University Faculty of Dentistry, Periodontology Clinic were included in the study. Participants were divided into test (SRP+Probiotic) and control (SRP) groups. Clinical (PI, GI, PD, CAL, BOP), microbiological (A. actinomycetemcomitans, P. gingivalis, T. forsythia, T. denticola, P. intermedia and F. nucleatum) and biochemical (IL-6, IL-8, IL-10) measurements were performed at baseline, 1st, and 3rd months. Microbiological samples and biochemical samples were analyzed at the Inonu University Faculty of Medicine, Department of Microbiology. Results: Clinical parameters significantly improved in both groups at 1 and 3 months post-treatment. At 3 months, P. gingivalis and T. denticola levels significantly decreased in the test group, while F. nucleatum, A. actinomycetemcomitans, and P. intermedia levels remained unchanged in both groups. Total IL-6 and IL-8 levels significantly decreased in both groups; however, total IL-6 and IL-8 amounts at 1 and 3 months and IL-6 and IL-8 concentrations at 1 month were lower in the test group compared to controls. IL-10 total amounts (1st and 3rd months) and concentrations (1st month) significantly increased from baseline in both groups. Conclusion: Tablets containing S. salivarius K12 may serve as a beneficial adjunct to SRP by improving clinical and inflammatory outcomes in periodontitis and slowing the recolonization of pathogenic microorganisms.