Nazal polipozisli hastaların solunum fonksiyon testlerinin ve vucut kompozisyon parametrelerinin karşılaştırılması ve normal populasyonla kıyaslanması
Comparison of pulmonary function tests and body composition parameters at patient with nasal polyposis and comparing these with normal population
- Tez No: 428875
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT BOZKUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Nasal Polyposis, PFT, BIA, Rocc
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Nazal polipler (NP), muköz membranın hipertrofisi sonucu nazal kavitenin lateral duvarını ve sinüsleri kaplayan mukozanın multifokal ödematöz transformasyonu ile karakterizedir. NP etiyolojisi ile ilgili çeşitli teoriler öne sürülse de henüz net olarak ortaya koyulamamıştır. NP birçok hastalığın ortak patolojik bulgusudur. Tedavisinde sadece cerrahi yöntemler denenmemekte, medikal önlemler de ön planda tutulmamaktadır. NP ile benzer klinik özelliklere sahip adenotonsilit, obstruktik uyku apnesi gibi hastalıklarda solunum yollarının ve vücut gelişiminin etkilendiğini gösteren çalışmalar mevcuttur. Yine bu tür hastalıkların neden oldukları etkilerin bir kısmı cerrahi operasyon sonrasında düzelebilmektedir. Bu çalışmada Harran Üniversitesi Kulak Burun Boğaz hastalıkları polikliniğine başvuran bilateral nazal polipozisi olan hastalarda, solunum rezistansı ve bazal metabolizma hızının preoperatif ve postoperatif dönemde ölçülerek normal popülasyonla karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Yaşları 13 ile 65 arasında değişen 30 NP hastası ve yaşları 18 ile 35 arasında değişen 30 sağlıklı gönüllü çalışmaya dahil edilmiştir. Hasta ve kontrollere başlangıçta Biyoelektriksel İmpedans Analiz (BİA) cihazı ile vücut kompozisyonu testleri uygulanmıştır, ayrıca hastalara solunum fonksiyon testi (SFT) uygulanmıştır. Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESC) operasyonu uygulanan 30 hastaya postoperatif 2.ayda SFT ve BİA metodu ile sonuçlar kaydedilmiştir. Sonuç: Başlangıçta bazal metabolizma testinde hastalar ile kontroller arasında sadece total vücut suyu yüzdesinde anlamlı bir fark mevcut iken diğer parametrelerde anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Postop 2. ayda solunum fonksiyon testinde Rocc değeri tüm hastalarda azalmasına rağmen sadece grade III hastalarda anlamlı bir fark gözlenmiştir. Benzer şekilde tüm hastalarda postop dönemde BMR artış göstermesine rağmen sadece grade III hastalarda bu artış anlamlı bulunmuştur. Ayrıca FM parametresi de postop dönemde tüm gradelerde azalış göstermiştir fakat bu azalma istatistiki olarak anlamlı bulunmamıştır. Sonuç olarak hastalara uygulanan operasyon sonrasında özellikle fizik muayeneye göre grade III hastalarda hem SFT parametrelerinde hem de BMT parametrelerinde daha anlamlı düzelmeler gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler; Nazal Polipozis, SFT, BİA, Rocc
Özet (Çeviri)
Aim: Nasal polyps (NP), is characterized by the lateral wall of the nasal cavity and sinuses multifocal edematous mucosa transformation as a result of mucous membrane covering hypertrophy. Also several theories suggested about the etiology of NP, it has not yet been set out clearly. NP has common pathologic findings with many diseases. Surgical procedures are choice of treatment, medical measures are also kept in the mind. Studies have shown that in diseases which have similar clinical features with NP such as adenotonsillitis and obstructive sleep apnea, are influenced respiratory tract and development of body. However, some of the impacts that may caused by diseases can be improved after the surgery. Method: In this study, Harran University ENT diseases outpatient clinic with bilateral nasal polyposis, measuring the breathing resistance and basal metabolic rate in the preoperative and postoperative periods was aimed to compare with the normal population. 30 NP patients aged 13 to 65 and 30 healthy volunteers ages ranging between 18 and 35 were included in the study. Bioelectrical impedance analysis initially in patients and controls (BIA) of body composition tests were applied to the device, as well as pulmonary function tests (PFT) were performed. Functional Endoscopic Sinus Surgery (FESS) in 30 patients treated with surgery and postoperative PFT and BIA method results are recorded. Result: At the begining of the study, patients and controls have no difference except the percentage of total body water in basal metabolism test. At the postoperative second month, despite the reduction in all patients a significant difference was observed only in patients with grade III about Rocc value of pulmonary function test. Similarly, although the BMR has an increase in all patients, it is found significant only in patients with grade III in postoperative period. FM parameter also showed a decrease in the postoperative period in all grade but there was no statistically significant reduction. As a result after the operation, especially when administered to patients by physical examination in patients with grade III, SFT and BMT parameters had more significant improvements in both parameters.