Belediyelerde stratejik bir yönetim unsuru olarak iştirak şirketleri: İBAK A.Ş. örneği
Affiliate companies as a strategic management factor at municipalities: İSBAK Inc. as an example
- Tez No: 429245
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUNDA YALIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratejik Yönetim, BüyükşehirBelediyeleri, İştirak Şirketleri
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
İçinde yaşadığımız yüzyılda Dünya genelinde yaşanan ekonomik, siyasal, kültürel ve toplumsal alandaki değişimler ve gelişmeler kurumları da şüphesiz yakından etkilemektedir. Bu noktada stratejik düşünme, stratejik planlama, stratejik yönetim gibi kavramlar sadece özel sektör kuruluşları için değil kamu kurumları için de geleceği şekillendirmede ve rekabet aracı yaratmada önemli birer unsur olmaktadır. Kamu kurumları kapsamında değerlendirilen belediyeler de günümüzde stratejik yönetimin önem kazandığı yapılardır. Geleneksel yönetim anlayışından çağdaş yönetim anlayışına geçiş sürecinde belediyelerde de birtakım değişimler yaşanmakta, yeni uygulamalar hayata geçirilmektedir. Belediyelerin hizmet alanlarının genişlemesi, vatandaşların belediyelerden beklentilerinin artması, modern kent yaşamında ihtiyaçların çeşitlenmesi ile birlikte vatandaşların memnuniyetlerinin arttırılması için belediye yönetimlerinde hızlı bir karar alma mekanizmasını işletmek, hizmetlerin etkin ve verimli bir biçimde profesyonelce verilmesini sağlamak, uzun vadeli stratejileri ve planları ortaya koymak stratejik bir yönetim anlayışını zorunlu kılmaktadır. Bu noktada belediyeler, genişleyen hizmet alanlarında kendilerinden istenilen hizmetleri hızlı ve düzgün bir biçimde sağlamak, tüm iş süreçlerinde verimliliği ve dinamizmi yakalamak için iştirak şirketlerinden faydalanma yoluna gitmektedirler. İştirak şirketleri belediyelerin çok farklı hizmet alanlarında etkin bir çalışma sergilemesine katkıda bulunarak, değişim ve dönüşüm sürecinde belediyeler için önemli bir stratejik yönetim aracı olmaktadır. Bu çalışmada İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olarak çalışan bir iştirak şirketi olarak İSBAK A.Ş.'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin stratejik yönetim sürecine katkısı ve önemi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Worldwide economical, political, cultural and societal changes and progresses definitely closely affect institutions in this era. At this point, concepts such as strategic thinking, strategic planning, strategic management not only affect private companies, but they also have a critical role in shaping future and creating rivalry tools. Municipalities which are evaluated as public bodies are institutions where strategic management have importance. During transition from conventional management vision to modern management vision, there have been some changes in municipalities and new regulations come into play. Expansion of responsibility areas of municipalities, increase in expectations of citizens from nunicipalities, variety of needs in modern life and increasing the satisfaction of citizens makes it compulsory to have a strategic management vision so that municipalities can facilitate decision process and provide services effectively and professionally and create long-term strategic plans. At this point, municipalities take advantage of affiliate companies to serve citizens quickly and effectively in its expanding responsibility areas and create a dynamism in all business processes. Affiliate companies help municipalities provide effective services in various responsibility areas of municipalities and be a strategic management tool during transition process of municipalities. In this study, importance and benefit of ISBAK Inc., which is an affiliate company of Istanbul Metropolitan Municipality, is examined for the strategic management process of Istanbul Metropolitan Municipality. KeyWords:Strategic Management, MetropolitanMunicipalities, AffiliateCompanies