Sınıf öğretmenlerinin mesleki görevlerine yönelik ders dışı zaman kullanımları ve öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının belirlenmesi
Determination of classroom teachers' extra-curricular time use for professional tasks and their attitude towards teaching profession
- Tez No: 429405
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL GELİŞLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmenlerin Mesleki Görevleri, Öğretmenlerin Mesleki Faaliyetleri, Zaman, Tutum, Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutum, Teachers' Professional Tasks, Teachers' Professional Activities, Attitude, Time Attitude Towards Teaching Profession
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 251
Özet
Bu araştırmanın amacı sınıf öğretmenlerinin mesleki görevlerine yönelik ders dışı zaman kullanımları ve öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının belirlenmesidir. Araştırma, halen var olan bir durumu var olduğu şekliyle betimlemeyi amaçlayan tarama modelinde olup araştırma sürecinde nicel ve nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma verilerini toplamak amacıyla 3 bölümden oluşan anket ile yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmıştır. Anketin I. bölümünü“Öğretmenlerin Demografik Özellikleri”, II. bölümünü araştırmacı tarafından geliştirilen“Mesleki Görevlere Yönelik Zaman Kullanımı Ölçeği”, III. Bölümünü ise Çetin (2003) tarafından öğretmen adayları ile geliştirilen ve araştırmacı tarafından öğretmenlere uyarlanan“Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeği”, oluşturmaktadır. Öğretmenlerin mesleki görevlerine yönelik görüşlerinin belirlenmesi için araştırmacı tarafından yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini Karabük İlinde devlet okullarında çalışan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Nicel verilerin toplanmasında evrenin tamamına ulaşılması düşünüldüğünden örneklem alınmamıştır. Nicel verilerin analizinde, bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi ve korelasyon analizi yapılmıştır. Nitel veriler ise içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmanın nicel verileri 414 öğretmenden elde edilmiştir. Nitel verilerin toplanabilmesi için 30 sınıf öğretmeni ile görüşmeler yapılmıştır. Araştırmanın sonuçları şu şekildedir: Öğretmenlerin mesleki görevlerine yönelik“Genel Zaman Kullanımı”orta düzeydedir. Genel olarak ise öğretmenlerin öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının büyük ölçüde olumlu olduğu ortaya çıkmıştır. Öğretmenlerin ders saatleri dışında mesleki görevlerine yönelik zaman kullanımları ile öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları arasında pozitif yönlü orta düzeyde ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the classroom teachers' extra-curricular time use for professional tasks and their attitude towards teaching profession. Designed through survey model, the study uses qualitative and quantitative research methods. To collect the research data, a questionnaire comprising of 3 sections and semi-structured interview form is prepared. The first section of the questionnaire is“Teachers' demographic information”, the second is“Teachers' Extra-Curricular Time Use Scale For Professional Tasks”which was developed by the researcher and the third is“Teacher Attitude Scale For Teaching Profession”developed by Çetin (2003). To determine teachers' views on professional tasks, a semi-structured interview form was prepared.The population of the study consists of classroom teachers who work at state schools in Karabük. No sampling procedure is applied as we consider to reach all participants while collecting the quantitative data The quantitative data was gathered through 414 teachers. To collect qualitative data, 30 classroom teachers were interviewed.To analyze the data, statistical package for social sciences (SPSS); to analyze quantitative data, independent groups' t-test, one way analysis of variance and correlation analysis was applied. The qualitative data was examined through content analysis. The results of the study reveal that the teachers' extra-curricular time use for professional tasks is medium level. Generally, the teachers have positive attitude towards teaching profession. There is a significant medium level relationship between teachers' extra-curricular time use for their professional tasks and attitude towards teaching profession.