İlköğretim altıncı sınıf öğrencilerinin matematik başarıları ve matematik dersine yönelik tutumlarının incelenmesi
The examination of mathematics achievement and attitudes towards mathematics of sixth grade students
- Tez No: 430421
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DAVUT AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematiğe Yönelik Tutum, Matematik Başarısı, Tutum Ölçeği, Attitude mathematics, scale attitude, success of maths
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu araştırmanın amacı ilköğretim altıncı sınıf öğrencilerinin matematik başarıları ile matematik dersine yönelik tutumlarının arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın genel amacına bağlı olarak; öğrencilerin matematik dersine yönelik tutumlarının ve matematik başarılarının cinsiyet ve öğrenim gördükleri okul türü ile ilişkisi araştırılmıştır. Araştırmanın evrenini Ankara ili sınırları içindeki ilköğretim okullarında eğitim gören altıncı sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklemini ise 2014-2015 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde altısı devlet okulu biri özel okul olarak toplamda Milli Eğitim Bakanlığına bağlı yedi ilköğretim okulunun altıncı sınıfında öğrenim gören 508 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada araştırmanın amacına yönelik verileri elde edebilmek için nicel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Bu araştırmada veri toplamak amacıyla eğitim aldığı okul türü, cinsiyet, matematik not ortalaması gibi demografik özelliklerden oluşan bir“kişisel bilgi formu”ve“Matematik Tutum Ölçeği”uygulanmıştır. Araştırmada betimsel veri analizi, t- testi ve Pearson-Moment Korelasyon analizi teknikleri uygulanmıştır. Araştırma sonucunda; altıncı sınıf öğrencilerinin %65'inin matematiğe yönelik olumlu tutuma sahip oldukları belirlenmiştir. Matematik dersine yönelik tutum ile cinsiyet arasında; farklılığın anlamlı olduğu görülmüştür. Erkek öğrencilerin kız öğrencilere göre tutumlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Matematik dersine yönelik tutum ile okul türü arasında farkın anlamlı olmadığı görülmüştür. Öğrencilerin matematik başarıları ile cinsiyet arasında anlamlı bir farklılık ortaya çıkmamıştır. Matematik başarıları ile okul türü arasında anlamlı şekilde farklılığın olduğu görülmüştür. Öğrencilerin matematik dersine yönelik tutumları ile matematik başarılarının arasında negatif yönde bir ilişkinin olduğu sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this research is to examine the attitude of the secondary school sixth grade students to the mathematics and success of mathematics. Depending on the overall objective of the survey; the relationship between students' gender, type of school they studied and students' attitudes towards mathematics, mathematics achievement were investigated. The population of research is the sixth-grade students studying in primary schools in the province of Ankara.The sample is constituted from 508 secondary school students who study at six grades and one private school that are under control of the National Education Ministry at 2014-2015 Education Years' First Term. In this research, to reach the objective of the work, quantitative research methods were used. In this research, to collect data, these were applied: 'a personal information form' which is formed from demographic characteristic such as the type of school in which they studied, their sex, the average of Mathematics etc. and 'The Scale of attitude that was developed by Duatepe and Çilesiz (1999). In the research, the data were analyzed with descriptive analyze, the t-test, The Pearson-Moment Correlation Analyze. At the end of the research, it is found that the majority (65%) of the sixth grade students have for the Mathematics. It is observed that between the attitude to Mathematics and the sex, there is a statistically significant difference. It is understood that, the boys have a more positive attitude than the girls. It is observed that, depending on type of school and the attitude to Mathematics, there is no a statistically significant difference between state school and private school. Depending on the success of Mathematics, score of students and their sex, it is not emerged a statistically significant difference between boys and girls. It is understood that there is statistically significant difference between state and private school in terms of the success of Mathematics. Between the attitude of the students to the maths lesson and success of maths, it was obtained that there is a negative and low level correlate