Determinants of purchase intensions for luxury brands
Lüks markalar için satın alma niyetlerinin belirleyicileri
  1. Tez No: 431500
  2. Yazar: ECEM YAPICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİME SEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici Stil Envanteri, Lüks marka algısı, Tüketici Kararı, Lüks Pazarlaması, Consumer Style Inventory, Perception Towards Luxury Brands, Consumer decision-making, Luxury Marketing
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Yeni pazarlamacılar rekabet ortamında tüketicilerin satın alma kararlarını anlamak için tüketici karar verme stillerine çok büyük oranda ilgi göstermektedirler. Tüketicilerin davranış kalıplarını belirlemek ve pazar ayrımını sağlamak bu noktada çok önemlidir. Önceki araştırmacıların çoğu müşterilerin karar verme stillerini değerlendirmek için ortak bir araç olarak 1986 yılında Sproles ve Kendall tarafından tanıtılan Tüketici Stil Envanteri (CSI)'ni arştırmalarına adapte etmiştir. Araştırmacılar, farklı kültürel ve sosyal bağlamlarda CSI doğrulanmış olmasına rağmen, çok sınırlı çalışmalar lüks markalar karşı tüketicinin karar verme stilleri ve algı arasındaki ilişkiyi araştırmak için yapılmıştır. Bu nedenle, bu çalışmada esas olarak Türk müşterilerin lüks markalar karşı algı tüketici karar verme stilleri etkisini keşfetmeye odaklanıyor. Bu çalışma için örnek olarak İstanbul Bilgi ve Bahçeşehir Üniversitesi'nden bir grup genç müşterilerden çizildi. Toplamda 54 anket dolduruldu.Karar verme stilleri Sproles ve Kendall (1986) CSI modeli kullanılarak ölçüldü. Her bir yapı Cronbach Alfa değerleri verilerle ilişkili bir iyi güvenilirlik olduğunu doğruladı. Ana Bileşen Analizi Türk müşterilerin karar verme stillerini belirlemek amacıyla kullanılmıştır ve tek yönlü ANOVA testi hipotezler için kullanıldı. Sonuç olarak yedi karar verme stilleri Türk müşteriler için yüksek kaliteye önem veren, çeşitliliğe önem veren,alışveriş hazzı odaklı, marka bilincine sahip, yenilikçi(müşterilerinin moda bilinci, fiyat-değer bilinci) arasında mevcut olan lüks markalara karşı algı ile doğrudan bir ilişki gösterdiğini ortaya koymuştur .
Özet (Çeviri)
The new marketer shows a growing interest in the research of consumer decision-making styles to understand how an individual makes his/her buying decisions in the competitive environment. This concept is important because it determines the behavioral patterns of consumers and is relevant for market segmentation. Most of the previous researchers have adapted Consumer Style Inventory (CSI) introduced by Sproles and Kendall in 1986 as a common tool for assessing the decision-making styles of customers. Though researchers have verified CSI in different cultural and social contexts, very limited studies were carried out to explore the relationship between consumer decision-making styles and perception towards luxury brands. Therefore, the present study mainly focuses on exploring the impact of consumer decision-making styles on their perception towards luxury brands in Turkish customers. The sample for this study was drawn from young customers who live in Istanbul, a group of students from Bilgi and Bahcesehir University. Altogether 54 questionnaires were filled out. The decision- making styles were measured using Sproles and Kendall's (1986) CSI instrument. Cronbach's Alpha values of each construct confirmed that there is a good interring reliability associated with the data. Principle Component Analysis was employed to determine the decision-making styles of Turkish customers and the one-way ANOVA was used for testing hypotheses. The findings revealed that seven decision-making styles are present among Turkish customers and high quality, confused byoverchoice, recreational(hedonistic),brand consciousness, novelty(fashion conscious, price-value conscious of customers show a direct relationship with the perception towards luxury brands.