Tip 2 diyabetli obez hastalarda armband ölçümleri ile kişiye özel hazırlanmış diyet tedavisinin metabolik kontrol üzerine etkisi
The special prepared dietry threatment's with armband (metabolic holter) measurments in diabetic obese patients effect on metabolic control
  1. Tez No: 431924
  2. Yazar: FADİME GÜL ALKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİ ÇETİNKALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: diabet (diyabet), Armband (kolbandı, metabolik holter), diet (diyet), metabolik kontrol (metabolic control)
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kronik Hastalıklar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Diyabetik obez hastalarda armband (metabolik holter) ölçümleriile kişiye özel hazırlanmış diyet tedavisinin metabolik kontrol üzerine etkisi. Araştırma İzmir Özel Çankaya Tıp Merkezi'nde beslenme ve diyet bölümüne yönlendirilen diyabetli hastaların armband ölçümleri ile kişiye özel diyet tedavisinin metabolik kontrol üzerine etkisini araştırmak amacı ile 2013 Kasım-2014 Ağustos tarihlerinde yapılmıştır. Çalışmaya katılan diyabetli bireylerin 20-70 yaş arası, BKI>27 ve hba1c>7 şartlarını sağlaması göz önünde bulundurulmuş, bu özellikleri sağlayan ilk 20 hasta onayları alınarak çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcıların metabolik holter cihazı ile fiziksel aktivite düzeyleri ve enerji tüketimleri hakkında bilgi edinilerek, bireye özel bir diyet programı oluşturulmuş, haftalık kontrollerle bireyin diyete uyumu ve fiziksel aktivite artışı desteklenmiştir. Katılımcılar haftalık diyet takipleri ve ayda 1 kez olmak üzere toplamda 3 kez holter ölçümleri ile toplamda 3 ay boyunca kontrol altında tutulmuştur. Daha sonraki 3 ay boyunca katılımcılar ile aylık kontroller kesilmiş, 6. ay sonunda hastalar tekrar kontrole çağrılmıştır. Katılımcıların biyokimyasal bulguları çalışma başında, ortasında ve sonunda tıp merkezi bünyesinde değerlendirilmiştir. Çalışma sonunda, katılımcıların başlangıca göre hba1c değerleri (başlangıç: 8.71, 3. Ay:7.06, 6.ay: 7.14), Akş değerleri( başl: 199.6, 3. Ay :143.60 6. Ay: 152.85), Tkş değerlerinde (başl.:261.3, 3. Ay :142.55, 6. Ay: 144.6) anlamlı azalmalar tespit edilmiştir.(p0,05). Çalışma sonucunda kişiye özel hazırlanmış tıbbi beslenme programı ve sıkı kontrolün metabolik kontrolü sağlamada etkili bir yöntem olduğu görülmüştür. Diyabet hastalarının diyete uyum ve motivasyonunu sağlamada sıkı takip ve yapılan ölçümlerin etkili olabileceği düşünülmüştür. Metabolik holter ile yaptığımız ölçüm sonuçları anlamlı değişimler göstermemiştir; buna rağmen hastanın aktivite düzeyini tahmin etmede diyet programındaki enerji hesaplaması açısından faydalı olmuştur. Bireylerin fiziksel aktivite düzeyini arttırma ve diyete uyumunu daha kolaylaştırmak adına yapılacak yeni ve uzun süreli araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The special prepared dietry threatment's with armband (metabolıc holter) measurments in diabetic obese patients effect on metabolic control. This research was conducted to investigate the treatment of special dietary with Armband measures on metabolic control of diabetic patients ın İzmir Çankaya Medical Center in November 2014 with the aim of August 2013. Diabetic patients are 20 volunteer participants who aged 20-70 years, BMI> 27 and HbA1c> 7. We have learned about physical activity levels and energy consumption wıth metabolic holter devices and created special diet program for individuals. Participants were followed every weeks with diet control and 3 times holt measurements every month for 3 months. Interviews with participants were finished for next 3 months. Biochemical findings of participants are evaluated at the beginning, middle and end of the study in İzmir Çankaya Medical Center. At the end of the study have been identified significant reductions values from begining. HbA1C :(8.71, 3 months later: 7.06, 6 months later: 7.14), fasting blood sugar: (199.6, 3 months later: 143.60, 6 months later: 152.85), postprandial blood glucose: (261.3,3 months later: 142.55, 6 months later: 144.6.) And also there was significant reduction in statistical terms in weight values, BMI and fat mass of participants(weight: 92,3kg, 3 months later: 87.33, 6 months later: 86,98kg; BMI: (34.76,3 months later: 32.86, 6 months later: 32.69; fat mass: (36.06, 3 months later: 31.30, 6 months later: 30.82). HDL and LDL values of the lipid profile showed no significantly change but also total cholesterol and triglyceride levels showed significant reductions in statistical terms at the end of the study. There was no significant statistical difference on armband measurements, Total energy consumption(2582.15, 1 months later: 2610.75, 2 months later: 2694.30), active energy consumption(361.70, 1 months later: 404.20, 2 months later:468.75), active energy durations(1:08:42, 1 months later: 1:15:51, 2 months later: 1:30:03), number of steps(6592, 1 months later: 8366, 2 months later: 8411), MET values(1.24, 1 months later: 1.27, 2 months later: 1.32) despite the increase at the end of 1 month and 2 months. There was no significant statistical difference on sleep and extend durations too. Study results has been shown that nutritional program, strict diet following and measurements are effective to ensuring the cohesion and motivation of diabetes patients for metabolic control. Long-termand newresearch is needed for Increasing the level of physical activity and facilitating to adaptation to the nutritional program. Armband; diabet; hba1c; diet; metabolic control