Kilo sorunu/ ağır kilo sorunu olan ve kilo sorunu olmayan kadınlarda travmatik yaşam olayları, yeme davranışları ve stresle başa çıkma tarzlarının değerlendirilmesi
Assessment of traumatic life events, eating behaviours and ways of coping in women who have and haven't got weight/ heavy weight problem
  1. Tez No: 433381
  2. Yazar: NALAN ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İREM YALUĞ ULUBİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, ruhsal travma, yeme davranışları, stresle başa çıkma, yaşam kalitesi, Obesity, psychological trauma, eating behaviors, ways of coping, quality of life
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ruhsal Travma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Amaç: Son yıllarda giderek artmakta olan obezite sorununu ruhsal travma, yeme davranışları ve stresle başa çıkma tarzları açılarından değerlendirmek, kilo sorunu yaşayan grubun yaşam kalitesi ve algıladıkları damgalanma hissini anlamaya çalışmaktır. Yöntem: Çalışmada Kocaeli ilinde yaşayan 150 kadın katılımcı yer almıştır. Bu kadınlar BKI değerlerine göre normal kilolu, fazla kilolu ve obez olmak üzere üç gruba ayrılmışlardır. Grupların yaşadığı travmatik yaşam olayları, stresle başa çıkma tarzları, yeme davranışları ve ilişkili sosyodemografik özelliklerin karşılaştırması yapılmıştır. Fazla kilolu ve obez grup kiloyla ilgili damgalanma hissi ve yaşam kalitesi açısından değerlendirilmiştir. Çalışmada araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, Hollanda Yeme Alışkanlıkları Anketi, Travma Sonrası Stres Tepkileri Olay Şiddeti Alt Ölçeği, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği, Kilonun Yaşam Kalitesine Etkisi Anketi Kısa Sürüm ve araştırmacı tarafından hazırlanan Kilonun Damgalanma Hissi Üzerinde Etkisi Anket Formu kullanılmıştır. Bulgular: Gruplar arasında sosyodemografik değişkenler, travmatik yaşam olayları, yeme davranışları ve yaşam kalitesi değişkenleri açısından anlamlı farklılıklar bulunmuştur (p0.05). Sonuç: Çalışmada travmatik yaşam olayları ve duygusal yeme stilinin obez grupta daha fazla olduğu bulunmuştur. Obez grupta yaşam kalitesinin fazla kilolu gruptan daha düşük olduğu, algılanan kiloyla ilgili damgalanma hissinin ise iki grupta da aynı olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this investigation is to assess obesity problem which is increasing rapidly in recent years, from the perspectives of psychological trauma, eating behaviors and ways of coping. In addition, quality of life and perceived weight related stigmatization were researched in groups who have got weight problem. Method: 150 women who live in Kocaeli participated in the study. They were separated three groups that are normal, overweight and obese, according to their body mass index. Traumatic life events, ways of coping, eating behaviors and related sociodemographic variables were compared. Overweight and obese groups were assessed weight related stigmatization and quality of life. Personal information form that was prepared by researcher, Dutch Eating BehaviorQuestionnaire, Posttraumatic Stress Diagnostic Scale, Childhood Trauma Questionnaire, Ways of Coping Questionnaire, Impact of Weight on Quality of Life-Lite Questionnaire and Impact of Weight on Perceived Stigmatization that was created by researcher were used in the study. Results: Significant differences were found between groups for sociodemographic variables, traumatic life events, eating behaviors and quality of life subjects (p0.05). Conclusion: In this study, traumatic life events and emotional eating behavior were found in obese group more than others. Obese group had low quality of life than overweight group. Perceived weight related stigmatization was the same for two groups.