Eğitim yayıncılığı sektöründe tutundurma faaliyetlerinin değerlendirilmesi: Öğretmenler üzerinde bir araştırma
Evaluating promotion activities in the educational publication industry: A study on teachers
- Tez No: 433652
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT ALNIAÇIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Eğitim Yayıncılığı, Tutundurma Faaliyetleri, Pazarlama, Kişisel Satış, Educational Publications, PromotionActivities, Marketing, PersonalSelling
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Eğitim yayıncılığında faaliyet gösteren firmalar diğer sektörlerde olduğu gibi ürettikleri ürünleri çeşitli tanıtım faaliyetleri ile nihai kullanıcılara ulaştırmaktadırlar. Üretici firmalar okullara bayiler aracılığı ile yapılan tanıtım faaliyetlerinde çeşitli zorluklar yaşamaktadırlar. Bunun başlıca sebebi ise okullarda yardımcı kaynakların tanıtımının yasa ile sınırlandırılmış olmasıdır. Bu kısıtlara rağmen öğretmenler kendilerine ulaştırılan örnekleri öğrencilerine tavsiye etmekte ve MEB kitaplarına ilave olarak eğitimi desteklemek amacı ile yardımcı kitaplara yönlendirmektedirler. Bundan dolayı eğitim yayıncılığı sektöründe faaliyet gösteren firmaların tutundurma çalışmaları firma başarısı açısından son derece önemli hale gelmiştir. Tutundurma çalışmalarının hedef kitle üzerinde ne derece etkili olduğu üreticiler için önem arz etmektedir. Mevcut koşullarda, bu sektördeki işletmeler reklam ve tanıtım bütçelerini planlarken görgül araştırma sonuçlarından yararlanamamakta ve hangi tutundurma aracının daha etkili olduğunu değerlendirirken çoğunlukla yöneticilerin mesleki tecrübelerine dayanmaktadırlar.Eğitim yayıncılığı sektöründe yapılan çeşitli tanıtım ve tutundurma faaliyetlerinin hangisinin hangi koşullarda daha etkili olduğunun ölçülmesi adına Sakarya ve Kocaeli il ve ilçelerinde görevli ilkokul, ortaokul ve lise öğretmenlerine yönelik bir saha araştırması yapılmıştır. Kolayda örnekleme yoluyla seçilen öğretmenlere yüz yüze anket uygulanmasıyla toplanan veriler ışığında çeşitli tanıtım yöntemlerinin algılanan etki ve yararlılık düzeyi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Companiesoperating in educationalpublicationsindustryintroducetheirproductstotheendusersthroughvariouspromotionalactivities, similartoothertype of industries. These companies experience some difficult ies during the promotional activities conducted throught heir dealers in elementary and high schools. The main reason of thesedifficulties is therestrictions on promoting supplementary book sandmaterials in theschoolsbythelaw. Despitetheserestrictions, teachers are guidingandencouraging studentstohavethesesupplementaryresources as complementarytotheonesthatareprovidedbyMinistry of Education (MEB). Therefore, thepromotionactivities of companiesbecomeimportant in educationalpublishingindustry. Thesecompaniesplaceemphasis on theeffect of promotionactivities on thetarget market. However, theyare not abletobenefitfromtheresult of empirical studies whiletheyareplanningtheiradvertisingandpromotionbudgets. Thesecompaniesusetheirvocationalexperiencetodecidewhichpromotionactivity is thebest. Inthisstudy, ouraim is todecidewhichpromotionandadvertisingactivity of educationalpublications is better in differentcircumstances. Forthispurpose, weconduct a fieldresearch on elementaryandhighschoolteachersworking in urban andruralareas of Sakarya and Kocaeli provinces. Data is collectedfrom a convenientlyselectedsample of teachersbyusingfacetofacequestionnaires. Inthelight of dataanalyses, wecomparetheperceivedlevel of effectivenessandbenefits of varioustypes of promotionactivities. Managerialandresearchimplications of thefindingsarediscussed.