Halide Edib Adıvar tiyatrosu
The theater of Hali̇de Edi̇b Adıvar
- Tez No: 435275
- Danışmanlar: PROF. AYŞE AYŞIN CANDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Halide Edib, Halide Edip Adıvar, Tiyatro, Maske ve Ruh, Maske veya Ruh, Masks Or Souls, Kenan Çobanları, Yeni Turan, Cumhuriyet Dönemi Tiyatrosu, MeşrutiyetDönemi Tiyatrosu, Türk Tiyatro Tarihi, 20.İstanbul Tiyatro Festivali, Nasrettin Hoca, Shakespeare, Halide Edib, Halide Edip Adıvar, Theater, Masks and Souls Masks Or Souls, Shepherds Of Kenan, New Turan, Turkish Theatre, Ottoman Theatre, Cumhuriyet, Nasreddin Hodja, Shakespeare, 20 th. İstanbul Theatre Festival
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Cumhuriyet döneminin en önemli aydınlarından ve kadın yazarlarından, milli mücadele kahramanı Halide Edib'in tiyatromuza önemli katkıları olmuştur. Yazar, tiyatro tarihimize Maske ve Ruh adlı bir yapıt kazandırmıştır. Tezde, daha çok romancı ve makale yazarı olarak tanınan Halide Edib'in tiyatro yazarı, çevirmen, yönetmen, oyuncu, eleştirmen kimliğiyle Türkiye Tiyatrosu'na katkıları vurgulanmış, dünya görüşü , siyasi kimliği, aydın olarak görüşleri ve edebiyatçı kimliğinin oyun yazarlığına yansımaları incelenmiştir. Yazarın bugüne kadar sahnelenmemiş olan Maske ve Ruh oyunu farklı açılardan incelenerek, metin çözümlenmesi yapılmıştır. Oyunun bundan sonra seyirciyle buluşabilmesi içinr yöntemler önerilmiş, oyun metni sadeleştirilmiş ve 20. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında uygulamalı bir okuma tiyatrosu örneği gerçekleştirilmiştir. Tiyatromuzun Halide Edip Adıvar'ı bilinmeyen kimliğiyle farklı bir açıdan tanıması ve yeniden keşfetmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most distinguished intellectuals, major figures of National Struggle and major women writers of the Turkish Republic, Halide Edib had major contributions to the Turkish Theater. Mostly known for her novels and articles, the writer's contribution to the Turkish theatre as a playwright, translator, director,actor, theatre critic were emphasized, the effect of her political views, her public persona in Turkish history and her other literary works that inspired her to write the play were analyzed. Her unstaged play Masks and Sous (later developed as Masks Or Souls in a different version by the writer) was deeply analyzed in various ways. A method was suggested for a possible production of the play, the text was edited and simplified and a stage reading production was presented at the 20 th.Istanbul Theater Festival. The goal was to present Halide Edip Adıvar to the theatre community from a different perspective and rediscover her.