Duygusal zekanın yaşam yönelimine etkisi üzerine bir araştırma
A research on the influence of emotional intelligence on life tendencies
  1. Tez No: 435295
  2. Yazar: MELİSA GEDİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM ATAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, Yaşam Yönelimi, Emotional Intelligence, Life Tendencies
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Günümüzde her alanda meydana gelen yenilikler nedeniyle çok hızlı bir değişim yaşanmakta ve bu bir yarış halinde sürdürülmektedir. Kurumların planlamış oldukları amaçlarını gerçekleştirerek gelişmeleri ve öne geçmeleri, meydana gelen bu yenilikleri bünyelerine uygulayarak değişmelerine ve kendi alanlarında yeni bir şeyler ortaya koymalarına bağlıdır. Duygusal zekâ bilim dünyasında son yüzyılda ortaya çıkmış çok önem taşıyan yeni bir kavramdır. Türkiye için de bu kavramın ne kadar önemli olduğu son yıllarda bilinmeye başlamıştır. Kişilerin kendi yaşamlarında ve çalışma alanında duygusal zekânın kullanılması ve bu alanda geleceği belirleyici olması bu kavramın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Bu nedenle araştırmacılar bu kavram üzerinde araştırmalarını sürdürmektedirler. Bireyin düşüncelerini şekillendirebilmesi yaşamını yönlendirebilmesi duygu durumuna bağlı olarak değişmektedir. Duyguları ile mantıklı yönelimlerde bulunması bireyin gelişimi için önem taşımaktadır. Bu araştırma kişinin duygusal zekasının yaşam yönelimine etkisini incelemek üzere hazırlanmış bir çalışmadır. Amaç duygusal zekanın ne gibi değişim, gelişim ve etkisini belirlemektir.
Özet (Çeviri)
A lot of conversions and constant change are being experienced due to the innovations happening in all spheres and it has being maintained as a competition. Institutions' ability to realising a goal and forging ahead in the competition depend on the implementation of the innovations to the related structure of the organization. Emotional Intelligence is a substantial concept that has arised past century. As for Turkey, it has been acknowledged that what major significance does it carry for especially past few years. The concept keeps on proving its importance in the context of having a determinative value for future for those individuals who can use emotional intelligence both in their personal and professional life. That is why reaserchers keep studying the concept. Individual's ability to shape opinions and directing life change upon his state of mood. It carries an importance for an individual's development to make logical tendencies by his emotions. This research is conducted in order to analyse the effect of an individual's emotional intelligence on his life tendencies. The point is to identify what alteration, development and effect does emotional intelligence have on an individual.