Kronik inme hastalarında torakolumbal fasya ve latissimus dorsi esnekliğinin gövde kontrolü ve denge ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between thoracolumbar fascia and latissimus dorsi flexibility and trunk control and balance in chronic stroke patients
- Tez No: 956223
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAİME ULUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: inme, torakolumbal fasya, latissimus dorsi, fasya esnekliği, denge, stroke, thoracolumbal fascia, latissimus dorsi, fascia flexibility, balance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmanın amacı kronik inme hastalarında thorakolumbar fasya ve latissimus dorsi esnekliğinin denge ve denge ile ilişkisinini araştırmaktı. Çalışma, Ekim 2024 ile Şubat 2025 tarihleri arasında Ankara İncek Medical Park Hastanesi'nde yatmakta olan ya da ayaktan tedavi gören, 40-65 yaş arasındaki inme geçirmiş kadın ve erkek hastalar ile gerçekleştirildi. Çalışmaya, 3 ay önce inme geçirmiş, Modifiye Ranking skoru 0-3 arasında, Mini Mental Test skoru 25 ve üzerinde olan, iletişim kurabilen, yürüme yardımcısı ile veya yardımcı olmadan ayakta durabilen ve yürüyebilen toplam 32 gönüllü hasta dahil edildi. Çalışma kapsamında, hastaların demografik bilgileri kaydedildi. Torakolumbal fasya esnekliğini değerlendirmek için; sağ ve sol gövde rotasyon normal eklem hareket açıklığı gonyometrik platform ile, latissimus dorsi esnekliğini değerlendirmek amacıyla etkilenen taraf pasif omuz fleksiyonu normal eklem hareketi universal gonyometre ile ölçüldü. Denge parametreleri; Stabilometrik Platform-Alfa Cihazı ve Fonksiyonel Uzanma Testi (FUT) ile ölçüldü. Stabilometrik değerlendirmelerde özellikle ağırlık merkezinin x ve y koordinaları üzerinde salınım alanı, salınım uzunluğu ve ağırlık aktarım yüzdeleri gibi parametreler analiz edildi. Gövde kontrol düzeyleri Gövde Bozukluk Ölçeği (GBÖ) ve postüral kontrol ise Postüral Değerlendirme Skalası (PDS) ile değerlendirildi. Çalışma sonucunda tanımlayıcı istatistikler ve korelasyon analizleri yapıldı. Torakolumbal fasya, latissimus dorsi elastikiyet sonuçları ile stabilometrik değerlendirme sonuçları, gövde kontrolü, postüral kontrol ve düşme riski arasındaki ilişki korelasyonları analiz edildi. Çalışma sonucunda; torakolumbar fasya elastikiyeti ile stabilometrik denge parametrelerinden sağ-sol ağırlık aktarımı arasında anlamlı ilişki bulundu. Ancak Torakolumbal fasya elastikiyeti ile GBÖ'nin dinamik denge ve koordinasyon skorları arasında istatistiksel olarak zayıf negatif yönde korelasyonlar bulundu. GBÖ alt grupları sonuçları ile PDS ve FUT skorları arasında anlamlı ilişki bulundu. Sağ hemiparetik hastalarda, sağ TLF esnekliği ile GBÖ statik skoru arasında anlamlı ilişki bulundu. Çalışmamız sonucunda, torakolumbal fasya ve latissimus dorsi esnekliğini değerlendiren gövde rotasyonu ile ağırlık aktarımı ve gövde kontrolünün dinamik denge parametresi arasında anlamlı ilişki olduğu bulundu. Bu sonuçlar ışığında, inme hastalarında torakolumbal fasya ve latissimus dorsi yapılarının denge parametreleri ve gövde kontrolü üzerinde etkili olabilecekleri, bu nedenle inme rehabilitasyonu sürecinde tedavi programlarında göz önüne alınması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationship between thoracolumbar fascia and latissimus dorsi flexibility and balance in chronic stroke patients. The study was conducted between October 2024 and February 2025 in male and female stroke patients aged 40-65 years who were either inpatients or outpatients at İncek Medical Park Hospital, Ankara. A total of 32 volunteer patients who had had a stroke 3 months ago, had a Modified Ranking score between 0-3, a Mini Mental Test score of 25 and above, could communicate, could stand and walk with or without a walking aid were included in the study. Within the scope of the study, demographic information of the patients was recorded. To evaluate thoracolumbar fascia flexibility, right and left trunk rotation normal range of motion was measured with a goniometric platform, and to evaluate latissimus dorsi flexibility, affected side passive shoulder flexion normal range of motion was measured with a universal goniometer. Balance parameters were measured with Stabilometric Platform-Alpha Device and Functional Reach Test (FRT). In the stabilometric evaluations, parameters such as swing area, swing length and weight transfer percentages on the x and y coordinates of the center of gravity were analyzed. Trunk control levels were assessed with the Trunk Impairment Scale (TIS) and postural control with the Postural Assessment Scale (PAS). Descriptive statistics and correlation analyses were performed. The correlations between thoracolumbar fascia and latissimus dorsi elasticity results and the results of stabilometric evaluation, trunk control, postural control and fall risk were analyzed. As a result of the study; a significant relationship was found between thoracolumbar fascia elasticity and right-left weight transfer among the stabilometric balance parameters. However, statistically weak negative correlations were found between thoracolumbar fascia elasticity and PAS dynamic balance and coordination scores. Significant correlations were found between the PAS and FRT scores and the results of the subgroups of the TIS. In right hemiparetic patients, a significant correlation was found between the right TLF flexibility and the static score of the TIS. As a result of our study, a significant relationship was found between trunk rotation, which assesses the flexibility of the thoracolumbar fascia and latissimus dorsi, and the dynamic balance parameter of weight transfer and trunk control. In the light of these results, it is thought that thoracolumbal fascia and latissimus dorsi structures may be effective on balance parameters and trunk control in stroke patients, and therefore should be considered in treatment programs during stroke rehabilitation.