Antibiotic susceptibility of enterobacteriacea isolated from digestive tracts of quails fed with various grain sources
Farklı tahıllar ile beslenen bıldırcınların sindirim sistemlerinden izole edilen enterobacteriacea üyelerinin antibiyotik duyarlılıkları
- Tez No: 436305
- Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. EMEL BANU BÜYÜKÜNAL BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Antibiyotik duyarlılığı, Bıldırcın, Coturnix coturnix japonica, Enterobacteriaceae, Tahıl, Antibiotic Susceptibility, Japanese quails, Coturnix coturnix japonica, Enterobacteriaceae, Grain
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Kümes hayvanlarının sindirim sistemi oldukça zengin bir bakteri çeşitliliğine sahiptir. Bu çeşitlilik üzerinde çok sayıda faktörün (beslenme, yaş v.d.) etkisi olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada, farklı tahıllarla beslenen bıldırcınların sindirim sistemine ait Enterobacteriaceae üyelerinin tespiti ve bunların antibiyotik duyarlılıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, 20 adet bıldırcın (Coturnix coturnix japonica) normal yemlerine (kontrol) %50 oranında ilave edilen farklı tahıllara (arpa, buğday, mısır) göre 4 gruba ayrılmış ve 12 gün süre ile beslenmiştir. Deneme sonunda hayvanların bezli mide (proventriculus) ve ince bağırsak kısımlarından alınan örnekler bakteriyolojik analizler için kullanılmıştır. Farklı morfolojik görünüme sahip koloniler arasından rastgele seçilen 49 izolat (31 E. coli, 18 Enterobacteriaceae) antibiyotik duyarlılık testleri için kullanılmıştır. İzolatların antibiyotik duyarlılıkları Kirby-Bauer disk-difüzyon metodu ile standart E. coli suşu varlığında 12 farklı (AMC, ATM, CTX, CAZ, CRO, CPD, SXT, TZP, MEM, TE, CIP, AK) antibiyotiğe karşı belirlenmiştir. Klinik ve Laboratuar Standartları Enstitüsü (CLSI) kriterlerine göre değerlendirilen antibiyotik duyarlılık sonuçları izolatların çalışılan antibiyotiklerin 4 tanesi için dirençli (AMC, CTX, SXT, TE), dokuz tanesi için de orta düzeyde duyarlı (AMC, ATM, CTX, CAZ, CRO, CPD, TZP, MEM, CIP) olduğunu göstermiştir. İnce bağırsak örneklerinde en yüksek Enterobacteriaceae sayımları arpa ilaveli (5.17 cfu/g) ve mısır ilaveli (6.11 cfu/g) yemler ile beslenen hayvanlarda tespit edilmiştir. İzolatlar arasında en yüksek direnç sırasıyla %6.1 ile AMC'ye ve %4.1 ile SXT'ye karşı tespit edilmiştir. Orta düzeyde duyarlı olarak tespit edilen izolatlar arasında en yüksek oranlar AMC (%28.6) ve CTX (%20.4) için tespit edilmiştir. Dirençli ve orta düzeyde duyarlı izolatlar çoğunlukla kontrol grubuna ait olanlardan bulunmuştur. Bununla birlikte orta düzeyde duyarlı izolatların hiçbirinin arpa ilavesi ile beslenen bıldırcınlara ait olmadığı saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar, farklı tahıllarla beslenen bıldırcınların bezli mide ve bağırsak örneklerinden izole edilen Enterobacteriaceae'lerin kontrol grubundakilere göre antibiyotiklere karşı daha az düzeyde dirençli olmalarının yem içeriğinden kaynaklanabileceğini akla getirmektedir.
Özet (Çeviri)
The digestive track of poultry differs in bacterial composition and density for each anatomical segment. This is a great concern for influencing animal-health and growth. Enterobacteriaceae members are inhabitants of indigenous bacterial flora of the digestive tract of poultry. The aims of present study were to determine total Enterobacteriaceae counts and testing antibiotic resistance profiles of Enterobacteriaceae isolates from proventriculus and small intestines of Japanese quails (Coturnix coturnix japonica) fed with various grain sources. The control diet was replaced with either 50% (w/w) barley (BAD) or wheat (WAD) or corn (CAD), respectively in the three treatment groups. A total of 49 isolates (31 E. coli, 18 Enterobacteriaceae) were obtained from four groups (3 treatment groups and one control group). Their antibiotic resistance of isolates to 12 antibiotics (AMC, ATM, CTX, CAZ, CRO, CPD, SXT, TZP, MEM, TE, CIP, AK) was determined by Kirby-Bauer disk-diffusion method and results were evaluated according to CLSI criteria. Resistant isolates were detected for four antibiotics (AMC, CTX, SXT, TE), while intermediate level of resistant isolates were detected for nine antibiotics (AMC, ATM, CTX, CAZ, CRO, CPD, TZP, MEM, CIP). The highest Enterobacteriaceae numbers were detected in small intestine of quails fed with both BAD (5.17 cfu/g) and CAD (6.11 cfu/g). Highest resistance was observed among isolates against AMC (6.1%) and CTX (4.1%). Intermediate level of resistant isolates was mostly detected against AMC (28.6%) and CTX (20.4%). When distribution of resistant and intermediate level of resistant isolates was analyzed, most of them were belonged to control group. However, only a single isolate with the intermediate level of resistance was observed among isolates fed with BAD. This result suggests that feed composition might cause for observation of low level of antibiotic resistance among isolates obtained from gastrointestinal system of animals fed with various grains compared to isolates of control group.